MAE. Atenţionare de călătorie - ploi, inundaţii, alunecări de teren, furtuni şi incendii în Norvegia

de Alina DRACOPOL Luni, 07 August 2023 532
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în Norvegia, că autorităţile din această ţară au emis alerte meteorologice de vreme extremă pentru perioada 7-10 august.

Potrivit unui comunicat transmis, duminică, de MAE, autorităţile norvegiene au emis cod roşu de ploi torenţiale/averse foarte puternice în zone din sud, cu probabilitatea producerii de inundaţii extinse, închidere de drumuri, accidente rutiere, pericol de înec.

Se estimează a fi cel mai intens fenomen meteorologic de acest tip din ultimii 25 de ani. Intervalul pentru care a fost emisă avertizarea este din 7 august, ora 08,00, până pe 8 august, ora 22,00, precizează MAE.

De asemenea, a fost emis cod roşu de avalanşe de aluviuni şi scurgeri de pe versanţi pentru zone din sud, cu producerea unui număr considerabil de alunecări majore de teren, posibilă afectare a aşezărilor umane, reţelelor rutiere şi feroviare. Avertizarea este valabilă în perioada 7 august ora 11,00 - 9 august, orele 12,00.

O avertizare de cod roşu a fost emisă în sud şi în legătură cu producerea de inundaţii masive extinse, eroziunea albiilor râurilor, posibile inundaţii ale clădirilor şi infrastructurii. Atenţionarea este valabilă din 7 august, ora 12,00.

Autorităţile au emis şi un cod portocaliu de incendii forestiere în zona Tromso, cu afectarea unor suprafeţe întinse de pădure din cauza lipsei de precipitaţii şi vegetaţiei uşor de aprins. În zona de nord, avertizarea este de cod galben şi se referă la pericolul de incendii forestiere, cu afectarea zonelor aflate la altitudini mari.

Zonele maritime şi de coastă norvegiene sunt şi ele sub avertizări meteorologice: cod galben de furtună pentru zonele maritime şi de coastă Fedjeşi Maloy - Stad, în deplasare spre zona nord-est, cu pericol pentru ambarcaţiunile mici aflate pe mare, nivel intensitate 7, respectiv 8; cod galben de furtună pentru zonele maritime şi de coastă Tampen, Fisher, Outer
Skagerrak, insula Utsira cu pericol în creştere pentru ambarcaţiunile mici aflate pe mare, nivel intensitate 8.

Totodată, MAE atenţionează cetăţenii români care călătoresc în Norvegia cu privire la avertizările meteorologice de vânt puternic şi descărcări electrice. Astfel, autorităţile norvegiene au emis cod galben de descărcări electrice pentru arii din zonele Trondelag şi Nordland - valabil din 7 august, ora 20,00, până pe 8 august, ora 5,00 - şi cod galben de vânt puternic pentru arii din zonele Agder şi Rogaland, cu posibilă afectare a curselor de feribot, avioane sau/şi alte tipuri de transport, închiderea podurilor şi a drumurilor, valabil din 8 august, ora 2,00, până pe 10 august, ora 2,00.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Norvegiei: +4722561237; +4722446951; +4722556832; +4722558227, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Oslo: +4799153137.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.yr.no, www.varsom.no/en, http://oslo.mae.ro/, www.mae.ro, www.meteoalarm.eu şi aminteşte cetăţenilor români care călătoresc în străinătate că au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", cu informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!". 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei