MAI: 40% dintre sesizările de fraudă privitoare la procesul electoral nu s-au confirmat!

de Alina DRACOPOL Luni, 10 Iunie 2024 197
Poliţiştii au fost sesizaţi cu 1.578 de contravenţii sau posibile infracţiuni legate de procesul electoral, dintre care 601 nu s-au confirmat - aproape 40%, iar 136 sunt în curs de verificare.

"Raportat la alegerile europarlamentare şi locale anterioare şi la aceeaşi perioadă, numărul de sesizări este în scădere cu 3,2%. 11 sesizări nu au fost de competenţa structurilor MAI şi au fost transmise către autorităţile competente: Biroul Electoral Central, Birouri Electorale Judeţene sau Autoritatea Electorală Permanentă", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.
În ceea ce priveşte frecvenţa faptelor sesizate, 13,9% făceau referire la continuarea campaniei electorale, 9,6% la fraudă la vot, 9,5% la fotografierea sau filmarea buletinului de vot.
Potrivit oficialului MAI, 6,5% dintre sesizări au fost despre posibile infracţiuni de corupere a alegătorilor, iar 5,8 procente semnalau situaţii de turism electoral.
De asemenea, 3,9% dintre sesizări au fost despre comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de vot, iar 3,5% procente dintre semnalări se refereau la persoane care au sfătuit alegătorii, la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral.
Un procent de 2,5% dintre sesizări semnalau prezenţa în cabina de vot şi a altei persoane, în afara celei care îşi exprima opţiunesa, iar 44,7% de sesizări au privit alte tipuri de fapte.
"Cele mai multe sesizări au fost înregistrate în judeţele Dolj (73 de sesizări), Dâmboviţa şi Mehedinţi (cu câte 71) şi Constanţa (cu 65 de sesizări). De asemenea, în Bucureşti au fost semnalate 66 de încălcări ale legii în context electoral. La nivelul întregii ţări, s-au întocmit dosare penale pentru cercetarea a 391 de posibile infracţiuni", a mai spus Dajbog.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei