Mașini de poliție noi-nouțe, promise pentru 2023. „De ce nu vin echipate cu separatoare?”

de Florentina BOZÎNTAN Duminică, 29 Ianuarie 2023 1340
Anul 2023 se anunță a fi unul „îmbelșugat” pentru polițiști, în sensul că Poliția Română a anunțat deja faptul că urmează să fie furnizate câteva sute de autospeciale, ce vor intra în dotarea inspectoratelor județene. Or fi ele noi-nouțe, dar tot nu sunt dotate așa cum ar trebui, atrag atenția sindicaliștii. În primul rând, le lipsesc separatoarele de protecție dintre scaunele din față și cele din spate și stațiile de emisie-recepție.
La început de 2023, Poliția Română a semnat acordul cadru pentru furnizarea de noi autospeciale: este vorba despre 300 de autospeciale pentru structurile de rutieră și 400 de autospeciale pentru cele de ordine publică, din întreaga țară. Valoarea celor două contracte este de aproape 16 milioane de euro. Potrivit informațiilor făcute publice de reprezentanții Sindicatului Europol, urmează să fie achiziționate Duster Journey pentru rutieră și Duster Expression, pentru ordine publică.
Se ridică însă semne de întrebare, arată liderul sindical Cosmin Andreica, cu privire la dotările pe care le vor avea autospecialele, căci, după cum subliniază acesta, la fel ca la achizițiile anterioare, au fost ignorate o parte de aspecte necesare serviciului polițienesc.
„De ce nu s-a solicitat, prin caietul de sarcini, dotarea cu precablare sau chiar cu stație de emisie-recepție? De ce lipsește în continuare separatorul de protecție între scaunele din față și bancheta din spate? Noi înțelegem că polițiștilor de la rutieră nu le trebuie protecție față de persoanele conduse la sediu sau în alte locuri, căci la rutieră doar îi roagă frumos pe conducătorii auto să se supună somațiilor, conform declarațiilor domnului Bode, iar aceștia imediat se conformează, dar totuși? De ce autospecialele de rutieră nu vin echipate cu sisteme de spart pneuri? De ce autospecialele de rutieră nu vin dotate cu rulete și conuri de semnalizare? De ce nicio autospecială nu vine cu un pachet minim de marcare/delimitare a zonelor de acțiune/intervenție/câmp infracțional? De ce nu vin cu compartimentări specifice, cu lanterne cu acumulatori, atât de necesare, cu lămpi de semnalizare și, în general, cu orice dotare minimă aferentă muncii de poliție?”, a atras atenția Cosmin Andreica.
„O să răgușim noi întrebând de fiecare dată aceste lucruri. Iar pentru acei cârcotași, care aruncă vina pe legi, contabilitate, articole bugetare și restul, le spunem doar atât – există prevederi legale atât pentru dotarea unei autospeciale direct din producție, cât și pentru descompunerea ulterioară a completului ce îl formează”, a mai atras atenția liderul sindical.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei