La nivel național, traficul din județul Constanța este unul dintre cele mai periculoase, însă acest lucru nu îi sperie pe motocicliștii care, odată cu începerea sezonului cald, pornesc în expediții pe litoral, având ca destinații principale stațiunile Vama Veche și Costinești.
- Publicitate -
Anul trecut, în județul Constanța au fost produse 1157 de accidente rutiere, în urma cărora 57 de persoane au murit, iar 1512 au fost rănite, potrivit Institutului Național de Statistică.
Deși motocicliștii sunt mai expuși pericolului din trafic și cunosc faptul că drumurile din județul Constanța nu sunt cele mai sigure din țară, aceștia continuă să vină pe litoral în sezonul estival, în cea mai aglomerată perioadă a anului.
Sorin Papuc, instructor pentru motociclete la școala de șoferi Dia Auto din Constanța, susține că pentru motocicliști nu există accidente ușoare și că cea mai mică greșeală se poate transforma într-o tragedie, iar acest aspect depinde de toți participanții la trafic ca aceste persoane să nu ajungă „donatori de organe”, cum sunt denumiți popular.
Atunci când vine vorba despre accidentele produse între autovehicule și motociclete, vina este pasată între șoferi și motocicliști, însă Sorin Papuc este de părere că adevărul este undeva la mijloc.
„În general, când vorbim despre motocicliști, trebuie să recunoaștem că indisciplina este și ea prezentă, nu doar la șoferi. Nu putem da vina exclusiv pe ceilalți conducători auto.
Din păcate, cred că lipsa de educație este o problemă, nu neapărat necunoașterea regulilor de circulație, așa cum marea majoritate susține. Interesul fiecăruia primează, binele comun nu mai există”, a declarat instructorul de motociclete.
În timp ce motocicliștii sunt tentați să folosească întreaga putere a vehiculelor lor, conducătorii auto au tendința de a nu se asigura corespunzător atunci când se află în preajma motocicliștilor.
„Se angajează necorespunzător în depășire, îți taie calea, vin foarte aproape de tine, nu păstrează o distanță de siguranță. Culmea, șoferii care fac astfel de erori nu își dau seama de pericole. Celelalte accidente se întâmplă din cauza vitezei excesive, viteză pe care cei din jur nu o apreciază corect”, a mai precizat Sorin Papuc.