Neajunsuri din unitatea militară din Mamaia Sat, invocate în procesul deschis după furtul unei arme

de Florentina BOZÎNTAN Miercuri, 18 Ianuarie 2023 3181
Neajunsuri la nivelul Centrului 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat sunt invocate în procesul penal în care sunt judecați doi militari, pentru încălcarea consemnului și fals în declarații, după ce o armă a fost sustrasă din unitatea militară din Constanța.

Doi militari au fost trimiși în judecată, pentru săvârșirea infracțiunilor de încălcare a consemnului și fals în declarații, în urma raportării unui arme furate, în 19 martie 2022, din Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat. Procesul se desfășoară la Tribunalul Militar Iași, iar cei doi militari sunt soldatul care executa serviciul de pază, căruia i-au fost sustrase arma și muniția aferentă, și un caporal, comandantul pazei.
În fața instanței de judecată, potrivit informațiilor prezentate de rejust.ro, ambii militari, prin apărătorii aleși, au arătat că optează pentru judecarea cauzei prin procedura simplificată, pe baza recunoașterii învinuirii. De asemenea, amândoi au precizat că sunt apți de muncă, iar în situația în care vor fi găsiți vinovați, sunt de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunității.
La cel mai recent termen de judecată, din luna decembrie, caporalul acuzat de comiterea celor două infracțiuni a arătat că precizările aduse cu privire la împrejurările care au dus la comiterea infracțiunilor sunt de circumstanțiere. Instanța a apreciat, referitor la declarația caporalului, că „există anumite elemente de diferențiere, cele semnificative fiind legate de presupusa încălcare de consemn cu lăsarea cheii la postul 1, aceasta fiind una dintre acțiunile care i se impută inculpatului și cu privire la care inculpatul a înțeles să procedeze astfel pentru că, de fapt, este o practică comună, chiar dacă regulamentul îi interzice, practică guvernată de nevoia reală de a asigura reacția corespunzătoare în cazul unui atac și este o chestiune acceptată tacit la nivelul unității, nefiind reglementată în mod corespunzător în regulament”, se arată pe rejust.ro. Drept pentru care instanța a apreciat că se impune declanșarea cercetării judecătorești în această cauză, în vederea stabilirii adevărului și clarificării tuturor împrejurărilor.
Prin urmare, un nou termen a fost stabilit pentru jumătatea lunii martie 2023, când urmează să fie audiați mai mulți ofițeri, inclusiv cu privire la normele regulamentare în ceea ce privește cheia de la postul respectiv. Totodată, instanța a decis emiterea unei adrese către unitatea militară, pentru a se comunica dacă, în cursul anului 2021, caporalul a fost implicat într-un exercițiu coordonat de Poliția Militară în respectiva unitate, iar cu acea împrejurare cheia a rămas la post și „care au fost concluziile acelui exercițiu, raportat la modul în care inculpatul a înțeles să-l organizeze, inclusiv din perspectiva locului unde trebuia să rămână cheia”.

Nu exista cutie pentru telefoanele mobile și gardul avea porțiuni lipsă

Se mai impune precizat că, potrivit portalului de jurisprudență conceput şi dezvoltat de Consiliul Superior al Magistraturii, apărătorul caporalului aflat sub acuzare a mai arătat, la un termen de judecată anterior, că sunt pregătite mai multe declarații de la colegii din cadrul unității militare, cu privire la o serie de neajunsuri în privința securității, care au fost raportate în mod succesiv. Dintre acestea, au fost enumerate: faptul că nu exista în dotarea unității o cutie pentru lăsarea telefoanelor, dar a fost montată ulterior incidentului din martie 2022 (ambilor militari li s-a imputat faptul că au luat telefoanele mobile în post), faptul că din gardul unității lipseau panouri de beton și sârmă ghimpată, aspecte semnalate în trecut, dar fără a fi luate măsuri.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Pistolul mitralieră sustras, în noaptea de 19 martie, de la un militar care făcea de pază la Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat a fost găsit, după aproximativ patru luni. Arma și muniția sustrase au fost găsite pe 5 iulie, chiar de către militarul de la care au fost furate, în apropierea unității militare, mai precis la aproximativ 200 de metri. Ancheta pentru a stabili cine a sustras arma este încă în desfășurare. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei