Parchetul European, descinderi la o firmă a familiei lui Paul Stănescu

de Madalina PETRESCU Vineri, 28 Iunie 2024 283
Au fost percheziții, ieri, în județul Olt, în dosarul în care este vizată familia secretarului general al PSD, Paul Stănescu. Oamenii legii au descins la firma deținută de nepoții acestuia, copiii lui Alexandru Stănescu, fratele politicianului.

Ar fi vorba despre decontări cu probleme, la una dintre firmele familiei Stănescu din Corabia, satul Vișina, care are ca domeniu de activitate creșterea porcilor.

La acest moment, cercetările sunt făcute in rem, iar procurorii ridică documente de la societatea familiei Stănescu din Corabia.

Alexandru Stănescu, fratele liderului PSD, a declarat la Antena 3 că „este vorba despre o neînțelegere”. Acesta a spus că nu dorește să facă alte precizări.

Reamintim că, în luna martie, Parchetul European a cerut blocarea plăților către două firme apropiate familiei lui Paul Stănescu, ce solicitau finanțare pentru stuful din Delta Dunării.

Asta după ce, în luna ianuarie, instituția condusă de Laura Codruța Kovesi, a cerut de la Agenția de Plăți și Intervenție documentele privind cererile de subvenții europene depuse de cele două firme.

Cu ce afaceri se ocupă familia lui Paul Stănescu

Familia lui Paul Stănescu are afaceri în domeniul agricol. Ștefan Alexandru Stănescu, fiul acestuia, deține parțial două companii agricole care exploatează a doua cea mai mare suprafață agricolă și a patra cea mai mare suprafață agricolă din topul APIA pentru subvenții.

Ambele firme ale lui Ștefan Stănescu sunt în top 5 zone agricole exploatate și au primit de-a lungul timpului bani de la statul român pentru a face agricultură.

De asemenea, fratele secretarului general PSD, Alexandru Stănescu, deține o firmă care se ocupă cu agricultura și care a avut, în 2022, o cifră de afaceri de 4,8 milioane de lei și un profit de 1,4 milioane de lei.

Firmele controlate de familia Stănescu au primit, în 2019, aproape 600.000 de euro din fonduri europene.

Afacerea cu stuf din Deltă

Ministerul Agriculturii a dispus în ianuarie anchetarea afacerii cu stuf din Deltă în care ar fi implicată familia lui Paul Stănescu, după ce situația ar fi intrat în vizorul Parchetului European. Ministrul Agriculturii a solicitat ca din echipa de control să facă parte şi inspectori Antifraudă.

După ce APIA a blocat plățile si a dat acces procurorilor la dosare, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, l-a demis pe Ionuț Lupu din funcția de șef al APIA motivând criterii de incompetență și negând că decizia ar fi avut legătura cu afacerile familiei Stănescu.

Pe de altă parte, o propunere legislativă cu privire la abrogarea unor prevederi din OUG 34/2013 prin care terenurile mlăştinoase şi stufărişurile au fost incluse în categoria pajiştilor a fost adoptată, pe 5 februarie, la Senat.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei