Parchetul General - prima sală de pregătire a procurorilor specializaţi în investigarea violenţei sexuale împotriva copiilor

de Madalina PETRESCU Luni, 18 Martie 2024 141
Prima facilitate de training pentru anchetatorii specializaţi în investigarea infracţiunilor sexuale împotriva copiilor a fost inaugurată în sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, spaţiul este dotat cu cele mai noi tehnologii de comunicare, pentru ca procurorii şi poliţiştii specializaţi să poată continua singurul program de pregătire aprofundată din România în domeniul investigării violenţei sexuale împotriva copiilor.

Sala a fost amenajată de Asociaţia pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale cu sprijinul UNICEF România, în cadrul proiectului "Justiţie pentru copiii victime ale abuzului sexual".

O echipă de şase procurori a fost pregătită, în ultimul an, de Irit Hershkovitz, profesor titular şi cercetător în cadrul Facultăţii de Asistenţă Socială şi Ştiinţe ale Sănătăţii la Universitatea din Haifa (Israel), în domeniul intervievării criminalistice.

Parchetul capitalei susţine că a înregistrat un număr record de trimiteri în judecată şi procese mai scurte ca urmare a organizării unui circuit special de raportare şi investigare a suspiciunilor de violenţă sexuală împotriva copiilor, notează Agerpres.

Infracţiunile care implică violenţă sexuală şi ale căror victime sunt copii, sunt fapte dificil de investigat, care necesită abilităţi speciale din partea investigatorilor, pentru ca dezvăluirile să ajungă complete şi probate în instanţă.

Marian Truşcă, coordonatorului Grupului de lucru împotriva abuzurilor sexuale de la Parchetul capitalei, subliniază că, dacă în urmă cu cinci erau sub 200 de sesizări pe an în capitală, în 2022 creşterea a fost vizibilă - 391 de cauze, iar în 2023 - peste 400 de cauze în care s-a sesizat o formă de abuz sexual contra minorilor. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei