Percheziţii DIICOT, la Constanţa şi în alte judeţe! Dosar de contrabandă cu ţigări; prejudiciul - aproape 13 milioane de euro

de Alina DRACOPOL Marţi, 26 Martie 2024 630
Aproape 80 de percheziţii au loc marţi dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu ramificaţii transfrontaliere în Cehia, Bulgaria şi Ucraina, constituite în scopul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete şi materiale explozive, dar şi spălare a banilor.
Percheziţiile au loc în judeţele Arad, Suceava, Dolj, Călăraşi, Sibiu, Iaşi, Teleorman, Mehedinţi, Timiş, Braşov, Covasna, Argeş, Ilfov, Constanţa şi Bucureşti, iar peste 50 de persoane urmează să fie audiate.
Prejudiciul în acest caz se ridică la aproape 13 milioane de euro.
''În data de 26.03.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Timişoara, împreună cu poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR şi ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din IPJ Arad, pun în aplicare 79 de mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţelor Arad, Suceava, Dolj, Călăraşi, Sibiu, Iaşi, Teleorman, Mehedinţi, Timiş, Braşov, Covasna, Argeş, Ilfov, Constanţa şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu ramificaţii transfrontaliere în Cehia, Bulgaria şi Ucraina, constituite în scopul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete, produse accizabile (tutun) şi materiale explozive (pirotehnice) şi spălare a banilor'', informează un comunicat al DIICOT.
Cercetările efectuate au reliefat că, în perioada 2022 - 2024, membrii celor două grupuri infracţionale au procurat bunurile accizabile din afara României, le-au introdus fraudulos în ţară, cu complicitatea sau susţinerea unor funcţionari din cadrul autorităţilor publice, transportat şi depozitat, în scopul valorificării pe piaţa neagră.
Pe parcursul administrării probatoriului au fost indisponibilizate cantităţile de 38.019.640 ţigarete (din care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 acţiuni de prindere în flagrant), 64 tone tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice şi au fost desfiinţate 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia, precizează sursa citată.
Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a celor două grupuri se ridică la suma de 12.740.000 euro.
Potrivit sursei citate, sunt puse în executare peste 50 de mandate de aducere emise pe numele suspecţilor, din care patru sunt funcţionari publici cu statut special, audierile fiind realizate la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Timişoara.
Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor Inspectoratului General al Poliţiei Române şi structurilor subordonate din teritoriu şi jandarmilor Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică al DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. 
Taguri

Comentează știrea

drnrazvan
26 martie

frimituri pt fraieri! diicotul e adunatura de corupti, nici unul nu are functia fara sa fi dat spaga! ar tb sa fie toti dati afara!

k476
26 martie

Situatie generata de taxele procontrabanda. Intrebarile evidente sunt: 1. A scazut numarul de fumatori? 2. Cei care fumeaza alternative, sunt 100% in siguranta? 3. Daca suma viciilor este constanta, ce fac cei care nu mai fumeaza tutun? 4. Scaderea nr de fumatori are legatura cu cresterea nr de narcomani? 5. Putem spune ca statul i-a impins spre mai rau!? Citeşte întreaga ştire: Percheziţii în 14 judeţe şi în Bucureşti, într-un dosar de contrabandă cu ţigări şi materiale explozive. Prejudiciul este de aproape 13 milioane de euro

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei