Poliția Rurală, la loc comanda!

de Florentina BOZÎNTAN Marţi, 07 August 2012 1269
La aproape un an de la desființarea posturilor comunale, Poliția Română revine asupra deciziei: începând cu 1 septembrie, fostele unități își vor redeschide ușile. Comisarul Adrian Rapotan, adjunctul Poliției Constanța, a explicat în ce constau noile modificări.
În 2011, printr-o dispoziție a Poliției Române, structurile din mediul rural au fost reorganizate: în majoritatea posturilor de poliție din comune a fost pus lacătul pe birouri, un singur polițist a rămas să răspundă la telefon (dar numai în intervalul orar 8,00 - 16,00!), în vreme ce restul agenților și ofițerilor și-au strâns dosarele și s-au mutat în cele nouă secții de poliție înfiin-țate. Măsura anunța să aducă numai beneficii. Sau cel puțin așa susți-neau, la acea dată, oamenii legii.
De exemplu, șefii de servicii din cadrul Poliției Constanța declarau că "noul concept de reorganizare asigură o coordonare eficientă a activității de menținere a ordinii publice, polițiștii vor fi mai bine coordonați, va fi asigurată o patrulare permanentă etc". De altă părere erau primarii și reprezentanții autorităților locale, care atrăgeau atenția asupra faptului că patrulele ajungeau cu întârzieri de câteva ore la sesizările prin Serviciul unic 112 sau că oamenilor le era greu să se deplaseze în localitățile învecinate pentru a depune o reclamație.
Unde au dispărut beneficiile?
În replică, în noiembrie 2011, la aproximativ două luni de la implementarea proiectului, reprezentanții Poliției Constanța enumerau rezul-tatele pozitive. "S-a înregistrat o creștere cu 21% a prinderilor în flagrant, realizate de polițiști în mediul rural. De asemenea, depistarea infracțiunilor la regimul rutier, respectiv conducerile sub influența băuturilor alcoolice sau în lipsa unui permis auto a crescut cu 11%. Au crescut, cu 3% și prinderile în flagrant la furturile din societăți co-merciale, cu 1% în cazul distrugerilor și cu 9% la violarea de domiciliu", afirma la acea dată comisarul șef Adrian Rapotan, adjunctul Poliției Constanța.
Între timp, însă, inclusiv conducerea Poliției Române și-a schimbat părerea. Motivul: analizele realizate cu privire la activitatea polițiștilor din mediul rural au scos la iveală o serie de deficiențe.
"După o analiză a activității, a părților bune și a celor negative, s-a considerat oportună reînființarea posturilor de poliție. S-a constatat că, în urma reorganizării de anul trecut, care a presupus restrângerea activității posturilor de poliție, a intervenit lipsa de comunicare între populație și Poliție. Oamenii nu aveau bani să călătorească în localitatea învecinată pentru a depune o reclamație", a afirmat comisarul șef Adrian Rapotan. Drept pentru care, structura Poliției Rurale este modificată din nou.
O nouă structură, de la 1 septembrie
În ce constau noile schimbări? Potrivit adjunctul Poliției Constanța, posturile comunale își redeschid ușile și vor funcționa în subordinea secțiilor rurale înființate anul trecut. Toate schimbările, atât pe hârtie cât și în teren, trebuie realizate luna aceasta, pentru ca de la 1 septembrie să se lucreze după noua structură.
Șefii rămân la secții, "pălmașii"
pleacă la posturi
În acest context, problema care se ridică este cea a personalului. Reprezentantul conducerii Poliției Constanța dă asigurări că la nivelul județului nostru sunt suficiente cadre pentru a "păzi" mediul rural.
"Secțiile rurale de poliție vor avea în organigramă un șef, unul sau doi ofițeri și unul sau doi agenți. Restul de polițiști vor fi distribuiți la posturile de poliție, unde vor fi între două și opt cadre. Secțiile vor avea rol de coordonare, de control și de planificare a activității de la posturi. Agenții și ofițerii de la posturi vor patrula și vor putea întocmi dosare penale", a explicat cms. șef Rapotan.
Pentru una dintre problemele sesizate în ceea ce privește timpii mari de răspuns la solicitări, echipajele de poliție vor restrânge aria de patrulare pe raza comunei unde își desfășoară activitatea.
Trebuie subliniat, însă, că șefii secțiilor rurale vor avea posibilitatea să instituie și patrule intercomunale, atunci când situația o va cere. "Dacă se va observa că într-o zonă a crescut numărul de furturi, șefii de secții rurale vor putea să organizeze și patrule intercomunale. Va rămâne la latitudinea lor", a adăugat adjunctul Poliției Constanța.
"Numărul de lucrători de la posturi va fi stabilit în funcție de numărul locuitorilor. Astfel, la Dumbrăveni și Vulturu doi lucrători de poliție la posturi sunt suficienți, în vreme ce la Cumpăna, Valu lui Traian și Agigea au repartizat opt", a mai spus comisarul șef.
Parcul auto e plin cu … promisiuni!
Un alt aspect ce va ridica probleme, odată cu noua organizare, este dotarea cu autospeciale. Sunt pu-ține mașini, multe cu probleme tehnice, iar creșterea numărului unită-ților de poliție nu este de ajutor. În prezent, "aproape toate posturile de poliție au o mașină", a precizat comi-sarul șef Rapotan. Adică, 55 de ma-șini sunt împărțite la 57 de posturi.
Oamenii legii își pun speranța în promisiunile de la centru, cum că în maxim doi ani, parcul auto al Poliției va fi reînnoit cu ajutorul fondurilor europene. Până atunci, se descurcă cum pot. Și, bineînțeles, cu cât combustibil au - știut fiind faptul că și la acest capitol polițiștilor li se dă cu porția!
Taguri

Comentează știrea

Vlad
7 august 2012
Post de politie rural

Pe Caraivan-spagagiul, seful de post rural Topraisar nu-l restructureaza nimeni ?! Chiar nu face cinste uniformei de politie !!!! Rusine sefilor lui Caraivan care-l tin in brate. Un analfabet !

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei