Protest la instanța din Constanța. Judecătorii amână procesele pe o perioadă nedeterminată!

de Florentina BOZÎNTAN Joi, 22 Iunie 2023 463
Judecătorii din Constanța, alături de colegii lor din întreaga țară, au anunțat amânarea ședințelor, în majoritatea dosarelor. Vor fi câteva excepții, și anume cazurile urgente. Aceasta este o formă de protest, anunțată pe termen nedeterminat, față de proiectul reformei pensiilor de serviciu, care va modifica statutul magistraților.
Miercuri, 20 iunie, s-a întrunit Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curții de Apel Cnstanța, care a hotărât: „În unanimitate, adoptarea formei de protest ce constă în amânarea cauzelor cu excepția celor cu caracter urgent, mai jos menţionate: în materie civilă și contencios administrativ: ordonanţă preşedinţială, măsuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, plasamente, adopţii, reținere/ sechestru nave, suspendare act administrativ, custodii publice, declarare ca indezirabili, achiziții publice; în materie penală: cauze în care sunt inculpaţi sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, măsuri asigurătorii, cauze în care prescripția răspunderii penale este iminentă”. Totodată, Adunarea a stabilit că urmează să se solicite președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, Avocatului Poporului, Președinților Senatului și Camerei Deputaților sesizarea Curții Constituționale cu obiecții de neconstituționalitate a modificărilor aduse Legii 303/2022.
„În unanimitate, hotărăște ca forma de protest să fie pe durata nedeterminată, începând cu data de 21.06.2023 și până la adoptarea unei soluții legislative adecvate, care să respecte statutul profesiei de magistrat, să aibă caracter previzibil și să evite disfuncțiile și inechitățile din sistemul judiciar, precum și adoptarea unei noi hotărâri a adunării generale de încetare/ prelungire protest”, a fost o altă decizie.

Interdicțiile profesiei, volumul mare de muncă și lipsa de personal – criterii de care trebuie să se țină cont

„Subdimensionarea drastică a schemelor de personal, neadaptate volumului din ce în ce în ce mai mare de cauze, incompatibilităţile şi interdicţiile profesiei, care au ca rezultat creşterea alarmantă, în ultimii ani, a numărului celor care au fost diagnosticaţi cu diferite boli profesionale, unele incurabile, răspândite atât în rândul judecătorilor cât şi al grefierilor, sunt câteva aspecte care ar trebui avute în vedere de legiuitor, pentru ca statutul, independenţa şi demnitatea profesiei să nu fie afectate.
Pensia de serviciu a magistraţilor, aşa cum este consacrată în legislaţia naţională încă din anul 1997, a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul magistratului şi garanţiile de independenţă pe care acesta trebuie să le ofere.
Afectarea substanţei acestei componente a independenţei magistratului ar fi în dezacord cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale, care s-a mai pronunţat şi în trecut şi a decis că eliminarea acestei pensii pentru magistrați este contrară exigențelor societăţii actuale. Totodată, şi alte importante documente internaționale se exprimă în acelaşi sens cu privire la drepturile magistraților, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept, nefiind vorba, aşa cum s-a inoculat în rândul opiniei publice în ultima perioadă, în mod profund greşit şi manipulator, despre o anumită pensie specială.
Magistraţii îşi exprimă public regretul faţă disconfortul creat prin recurgerea la această formă de protest la care sunt nevoiţi să recurgă, însă au convingerea că este în interesul societăţii un statut al magistratului puternic, respectat şi independent, căci un corp profesional desconsiderat nu poate oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare”, se arată în comunicatul transmis de Curtea de Apel Constanța, sub semnătura judecătoarei Alina Gabriela Jurubiță.
Decizii similare au fost luate și la nivelul celorlalte instanțe din țară și chiar a câtorva parchete. De asemenea, Direcția Națională Anticorupție a anunțat adoptarea unei forme de protest „în cazul în care propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii și susținute de Procurorul general al României în ceea ce privește proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților nu vor fi avute în vedere de către puterea legislativă”.
Pe de altă parte, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a făcut următoarea afirmație, ca reacție la anunțul magistraților: „Ministerul Justiției respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul. Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu”.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei