România se înarmează cu rachete anti-tanc JAVELIN

de Madalina PETRESCU Miercuri, 13 Decembrie 2023 233
Pentagonul a dat undă verde pentru tranzacția prin care România va achiziționa rachete de tip Javelin în valoare de 80 de milioane de dolari.

Rachetele Javelin sunt acele arme antitanc portabille care și-au dovedit eficiența incredibilă în cadrul operațiunilor militare ale armatei ucrainene în războiul din Ucraina. Javelin a fost desfășurată pe scară largă în Afganistan și Irak pentru misiuni de luptă. Forțele americane și cele ale coaliției au efectuat cu succes peste 5.000 de angajamente cu sistemul de armament în Afganistan și Irak.

În luna august a anului 2022, Ministerul Apărării Naționale (MApN), prin inter-mediul Companiei Naționale Romtehnica, a anunțat intenția de a achiziționa în-tre 115 și 231 de sisteme portabile de rachete antiaeriene cu rază foarte scurtă de acțiune (MANPAD). La momentul respectiv, valoarea totală a acestei achiziții a fost estimată la 3,31 miliarde de lei (677,29 milioane de euro), inclusiv TVA.

Autoritatea contractantă a anticipat prezența a zece ofertanți, iar în situația în care s-ar înregistra mai mult de zece candidaturi admisibile, s-ar selecta primele zece în baza unui clasament determinat de cifrele privind livrările de produse similare în ultimii cinci ani, potrivit profit.ro

Peste 50.000 de rachete Javelin și 12.000 de CLU sunt în prezent în serviciu în cadrul forțelor armate americane și în peste 20 de țări aliate. Se preconizează că Javelin va rămâne operațional în cadrul SUA până în 2050.



Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei