Salvamarii sunt la datorie! Ce reguli trebuie respectate pentru a ne distra în siguranță

de Andreea CARAUA Sâmbătă, 15 Iunie 2024 872
La două săptămâni de la începutul verii calendaristice, pe litoralul românesc își fac simțită prezența din ce în ce mai multe persoane. Deși starea generală de pe plajă este una relaxată, de vacanță, este important să fim precauți în ceea ce privește siguranța în apă.
Potrivit lui Gabriel Culea, salvamar șef în Mamaia, anul trecut, la nivelul stațiunii, au fost înregistrate în jur de cinci cazuri de înec, însă au fost foarte multe misiuni încheiate cu succes de salvamarii de pe plajă.
Într-o singură zi, în anul 2023, la nivelul stațiunii Mamaia și-au pierdut viața trei persoane, care nu au ținut cont de semnalizările salvatorilor și au intrat în marea agitată.
„Nu există zonă periculoasă. Toată apa este un mediu periculos. Dacă nu ne luăm câteva măsuri de precauție, putem să avem anumite probleme. Din păcate, unii care nu le respectă plătesc cu viața”, a declarat, pentru Cuget Liber, Gabriel Culea.
Deși mergem la plajă cu gândul la distracție, este important să ținem cont de pericolele la care ne expunem atunci când intrăm în mare, să respectăm îndrumările salvamarilor și limitările impuse de balize.

Salvamarii, cel puțin în stațiunea Mamaia, sunt prezenți pe plajă de la 08:30 până la 19:30. Totuși, regulile trebuie respectate de fiecare dată, chiar și după ce salvamarii își termină programul de muncă. Multe persoane au impresia că valurile aduc oamenii la mal, însă în realitate se întâmplă fix opusul. Mai mult decât atât, în zonele în care plajele au fost lărgite a crescut riscul formării curenților periculoși, deoarece nisipul a fost adus din larg.
Semnificațiile steagurilor și recomandările salvamarilor
Potrivit informațiilor oferite de Gabriel Culea, steagul roșu și galben se ridică atunci când salvamarii își încep activitatea de observare la foișoare. Dacă steagurile lipsesc, înseamnă că nu există salvamar în zona respectivă sau că a încetat activitatea.
În momentul în care marea devine agitată și apar pericole, se ridică și steagul galben, alături de cel roșu și galben. Atunci, se recomandă sporirea atenției și luarea unor măsuri de siguranță, precum îndreptarea spre mal.

„În momentul în care s-a arborat steagul roșu, este interzis scăldatul, pentru orice persoană care dorește să treacă peste ziua respectivă cu bine. Marea este foarte agitată, riscul de înec este foarte crescut, iar recomandarea Serviciului Salvamar și nu numai, prin lege este dat, nu ai voie la îmbăiere. În momentul în care marea se liniștește și s-a schimbat steagul, atunci turiștii pot intra fără griji în apă”, a mai specificat salvamarul șef.
Deși sunt percepuți ca niște elemente de siguranță, colacii și saltelele gonflabile sunt un adevărat pericol pentru cei care le utilizează în mare. Aceste obiecte îi determină pe mulți să se aventureze în larg deși nu știu să înoate, însă valurile puternice le pot sparge.
Salvamarii le recomandă părinților să nu își scape copiii din privire și să nu le mai ofere elemente gonflabile atunci când intră în mare.
„Noi o spunem mereu și o repetăm: apa este mediu periculos pentru oricine. Chiar dacă nu sună foarte bine, oamenii trebuie să respecte aceste reguli, pentru că altfel se pot îneca”, a susținut Gabrie Culea.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei