În perioada 21 - 25 septembrie 2009, polițiștii din cadrul Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța au desfășurat activități preventive în scopul marcării evenimentului național "Săptămâna Prevenirii Criminalității - 2009", Ediția a IV-a.
Scopul acestui eveniment a urmărit creșterea gradului de siguranță a populației prin informare, educare preventivă și responsabilizare cetățenească.
Temele cuprinse în Programul "Săptămâna prevenirii criminalității" au constat în "Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor", "Prevenirea criminalității în mediul rural", "Prevenirea furturilor din buzunare", "Voluntariatul în Poliție" și "Siguranța rutieră".
Astfel, pe data de 21 septembrie, în ziua dedicată "Prevenirii delincvenței juvenile și a victimizării minorilor", polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, susținuți de tineri voluntari și reprezentanți ai Centrului de Asistență pentru Organizațiile Neguvernamentale (CENTRAS) au distribuit materiale informative specifice în incinta City Park Mall din municipiul Constanța, știut fiind faptul că această zonă este frecventată de către tinerii constănțeni.
Deoarece, mass-media, cercetările și statisticile oficiale raportează o creștere a fenomenului violenței în școală, fiind raportate scene de violență de la cele mai ușoare forme până la cele mai violente, polițiștii Secției 5 Poliție Constanța, Poliției Orașului Cernavodă, Poliției Orașului Hârșova, Poliției Municipiului Medgidia au organizat întâlniri cu tinerii și cadrele didactice, în mai multe unități de învățământ de pe raza de competență. Cu ocazia acestor întâlniri, tinerii au fost informați cu privire la prevederile legale în ceea ce privește răspunderea minorului și au primit recomandări pentru a evita implicarea lor în diverse infracțiuni. De asemenea, polițiștii i-au sfătuit pe aceștia să evite împrejurările care i-ar putea aduce în situația de a comite un act antisocial, să își aleagă cu grijă prietenii, să fie ei înșiși, fără a încerca să impresioneze, să nu riposteze la agresivitate și să evite implicarea în acte de violență.
Ziua de 22 septembrie a fost dedicată "Prevenirii criminalității în mediul rural", astfel, unitățile de poliție din subordinea Formațiunilor de Poliție Rurală Cernavodă, Negru Vodă, Biroului de Poliție Rurală Constanța au inițiat întâlniri cu cetățenii unor localități din mediul rural precum Chirnogeni, Dumbrăveni, Valu lui Traian în scopul prevenirii criminalității în mediul rural.
Știut fiind faptul că furtul din buzunare reprezintă una dintre infracțiunile care afectează siguranța cetățenilor în mod negativ, acestea fiind comise cu preponderență în mijloacele de transport în comun, în piețele aglomerate, în societățile comerciale și pentru a atrage atenția cetățenilor, polițiștii Secției 1 și cei ai Secției 5 au desfășurat acțiuni, în data de 23 septembrie, pe linia furturilor din poșete și buzunare în zone ale municipiului Constanța, precum complexul comercial "Tomis II", complexul comercial "Unirii", Piața Abator, Piața din zona "Cartierului 4-5", Piața "CET".
Totodată, având în vedere faptul că persoanele vârstnice constituie un grup identificat cu risc ridicat de victimizare, fiind țintele perfecte ale infractorilor, polițiștii constănțeni au organizat întâlniri cu acestea, ocazie cu care au fost inițiate discuții privind identificarea potențialelor victime.
Astfel de activități au fost organizate și în alte localități de pe raza județului Constanța de către Poliția Stațiunii Costinești, Poliția Orașului Băneasa, Poliția Orașului Negru Vodă, Poliția Orașului Ovidiu, cetățenilor fiindu-le oferite materiale informative și sfaturi pentru a preveni acest gen de infracțiuni.
- Publicitate -