Maria Magdalena Văleanu, fosta contabilă-șefă a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, și Marcela Bădeanu, fosta secretară cu atribuții de casier a aceleiași instituții, au fost trimise în judecată sub acuzațiile de delapidare, uz de fals și fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.
Cele două sunt bănuite că, timp de trei ani, au furat peste 360.000 de lei din banii muzeului, folosindu-se de falsuri grosolane, ușor de descoperit, dacă activitatea lor ar fi fost verificată la timp.
Cum a fost descoperit furtul banilor
Dauna cauzată bugetului celui mai mare muzeu din județul Vaslui a fost descoperită întâmplător. Inițial, a fost relevată doar o mică parte din prăpădul făcut de cele două angajate care avuseseră pe mână banii instituției.
În februarie 2021, conducerea muzeului a solicitat Consiliului Județean Vaslui un audit pentru verificarea activității financiar contabile și de resurse umane. Controlul a fost cerut de noua contabilă-șefă care se angajase recent la muzeu. Nu se suspecta nimic ilegal. Era o solicitare de rutină, recomandată atunci când se schimbă echipele dintr-o instituție.
Verificarea comisiei de control din cadrul CJ Vaslui a scos la lumină un prejudiciu în valoare de 128.197 de lei în condițiile în care se controlaseră documentele financiare doar pentru anul 2020. Auditorii au dat peste facturi emise în fals și extrase de cont refăcute, „fiind identificate și coli albe ce conțineau semnătura contabilului-șef”, se arată în actele studiate de Libertatea.
Eroarea care ascundea prăpădul
Situația a fost pusă pe seama unor greșeli ale fostei casierițe care și-a asumat „repararea erorilor făcute asupra unor facturi”, recuperarea banilor și stornarea acestora în contul muzeului. La finalul lunii martie 2021, femeia achitase întregul prejudiciu imputat ei și totul părea că se rezolvase pe cale amiabilă, fără alte consecințe.
O lună mai târziu, Camera de Conturi Vaslui a declanșat un amplu control la nivelul instituțiilor aflate în subordinea Consiliului Județean Vaslui. Cu această ocazie s-a analizat modul în care au fost cheltuite sumele de bani repartizate din bugetul local la mai mulți ordonatori terțiari de credite, printre care și Muzeul „Ștefan cel Mare”. Abia atunci iese la iveală adevăratul dezastru din muzeu.
Contabila și casiera și-au făcut de cap
Pur și simplu, conducerea instituției de cultură nu s-a îngrijit de modul în care au fost cheltuiți banii alocați de la buget, deși avea obligația, conform legii, să organizeze frecvent controale financiare preventive. Ca atare, cele două angajate, fosta contabilă și secretara cu atribuții de casier, au putut să-și facă de cap. Au gândit o schemă financiară banală prin care au furat peste 360.000 de lei, bani pe care i-au cheltuit în interes propriu.
Procesul-verbal din 31.05.2021, întocmit de către Camera de Conturi, a evidențiat păgubirea bugetului Muzeului „Ștefan cel Mare”, respectiv a fondurilor primite prin transfer de la Consiliul Județean, cu suma de 360.532 de lei. Sustragerea de bani se făcea direct din conturile de disponibilități ale instituției deschise la Trezoreria municipiului Vaslui, în baza unor documente false ori în baza unor documente justificative „formal întocmite (în alb/necompletate)”, arată sursa citată. Tot Camera de Conturi avea să descopere că prăduiala dura din anul 2018, nu doar din anul 2020, așa cum se descoperise la primul control dispus la muzeu.
Afacerea a început timid
Afacerea celor două angajate a început timid, în primăvara anului 2018. Mai întâi au furat sume mici de bani, 150-180 de lei, pentru ca spre finalul anului să ridice mult ștacheta, spre sume de ordinul miilor de lei.
Dacă în data de 13 martie au încasat suma de 182 de lei în baza unui CEC fals, în vară au ridicat din Trezorerie, tot în baza unui CEC fals, suma de 3.051 de lei, iar în octombrie același an, suma de bani sustrasă se dublase (7.291 de lei). Ridicările de numerar din Trezorerie în baza unor acte falsificate erau de patru, cinci ori pe lună și au durat din martie 2018 până în noiembrie 2020.
Ca să scoată pe șest banii din Trezorerie, contabila și casierița nici măcar nu au inventat vreo inginerie financiară greu de dibuit. Au profitat că nimeni nu le controla.
Pur și simplu emiteau facturi pe numele unor societăți radiate și justificau solicitările de bani pentru transport, diurne, activități culturale sau achiziții care în realitate nu erau făcute.
Cum se furau banii din muzeu
Schema grosolană prin care au fost furate sutele de mii de lei a fost descoperită și descrisă de inspectorii Camerei de Conturi Vaslui. Pentru a justifica achizițiile chipurile făcute de muzeu, cele două au emis facturi pe numele unor firme (furnizori de servicii) care nu existau în realitate sau care erau radiate de ani de zile, unele din 2008, ale căror CUI-uri erau nereale.
Actele contabile prezentau ștersături evidente, adăugiri, iar corecturile erau făcute cu fonturi de literă diferite de cel original. Alte acte erau completate „prin scris de mână, facturi în conținutul cărora s-a completat denumirea furnizorilor, fără cod fiscal sau cu coduri fiscale de la alți furnizori”.
Cele două angajate s-au folosit de drepturile colegilor pentru a intra ilegal în posesia unor sume de bani care nu li se cuveneau. Se ridicau sume de bani din Trezorerie pentru concedii de odihnă în condițiile în care niciun salariat nu a solicitat în cursul anului 2019 acordarea de avansuri la plecarea în concediu de odihnă, iar conform statelor de plată lunare nu au existat plăți ca și avansuri de concedii de odihnă acordate salariaților Muzeului „Ștefan cel Mare”.
Al treilea muzeu cu probleme grave descoperite
Conform situației recapitulative privind plata salariilor pentru lunile ianuarie, mai, septembrie, octombrie și noiembrie 2019, vizate de Trezoreria municipiului Vaslui, rezultă că nu au fost plătite sume pentru avansuri de concedii de odihnă și nici nu s-au făcut rețineri pentru regularizarea acestora, astfel, suma de 6.895 de lei ridicată prin cecul nr. 21/29.05.2019 nu a fost utilizată pentru concedii de odihnă, se arată în raportul Camerei de Conturi.
După Muzeul Național Peleș și Muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui este a treia instituție de cultură din România unde au fost semnalate grave abateri în activitatea și gestionarea colecțiilor evaluate la sute de milioane de euro. Este de notorietate deja că lipsa de profesionalism a celor care coordonează activitatea muzeelor din România a culminat cu furtul pieselor din tezaurul dacic expus la Muzeul Drents, din Olanda, transmite Libertatea.