Secunde la limita dintre viață și moarte. Sfaturi de la salvatorii în roșu!

de Florentina BOZÎNTAN Vineri, 27 Mai 2022 263
În ultimii ani, a crescut considerabil numărul situațiilor de urgență de tot felul, au constatat salvatorii în roșu. Iar cum în situațiile limită câteva secunde pot face diferența dintre viață și moarte, Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat platforma națională de pregătire pentru situații de urgență – Fiipregătit.ro, unde se găsesc sfaturi practice privind ce informații trebuie transmise dispecerilor de la numărul unic 112, cum trebuie acordat primul ajutor, ce trebuie făcut în caz de incendiu etc.
Pentru ca cetățenii să înțeleagă mai bine riscurile, dar și măsurile de prevenire și comportamentul pe care trebuie să îl aibă în diferite situații de urgență, Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat platfoma Fiipregătit.ro, unde se găsesc informații privind situații de urgență de tot felul.
În nenumărate rânduri, cadrele medicale au reclamat că oamenii apelează 112 chiar și pentru situații care nu sunt catalogate ca fiind „urgențe”. Drept pentru care salvatorii prezintă care sunt principalele evenimente pentru care trebuie apelat 112, dar și ce informații trebuie transmise dispecerilor: persoană inconștientă, probleme respiratorii severe, leșin, hemoragie gravă, febră, intoxicații, arsuri termice, electrice, chimice, accidente rutiere cu victime, persoane conștiente căzute în locuri publice, accidente determinate de factori de mediu, explozii, incendii, cutremure, fulgerați/trăsniți, prăbușiri utilaje, construcții, arbori, agresiuni animale cu victime, mușcături/ înțepături de animale/insecte, conflicte și agresiuni fizice, lovire sau alte violențe, droguri – consum/trafic.
Apelul la 112 – informații de bază
„Dacă suni la 112 trebuie să anunți: ce urgenţă ai, unde este urgenţa, unde te afli, de la ce număr de telefon suni, cum te numești. Operatorul evaluează urgenţa apelantului în funcţie de informaţiile primite şi transmite aceste informaţii forţelor de intervenţie abilitate în rezolvarea cazului respectiv. Dacă este nevoie de intervenţia tuturor agenţiilor, datele preliminare ale cazului sunt transmise simultan, în maximum 2-3 secunde. După furnizarea acestor date trebuie să rămâi la telefon pentru a fi pus în legătură cu agenţia de urgenţă de care ai nevoie şi pentru a primi eventuale recomandări. Dacă legătura cu numărul 112 se întrerupe, trebuie să suni din nou. Rămâi calm şi răspunde la toate întrebările; nu închide până când nu ți se spune. Prin 112 există o singură cale de comunicare ce activează simultan toate serviciile implicate în rezolvarea urgenţelor”, au transmis salvatorii.
Primul ajutor pentru victimele inconștiente
O situație de urgență frecvent întâlnită este cea în care victima este inconștientă. „Pacientul care este inconștient, dar respiră, prezintă risc de obstrucție a căilor aeriene superioare cu propria limbă sau secreții/lichide din vărsătură dacă stă pe spate. În aceste condiții, victima inconștientă care respiră și nu este suspectă de o traumă va fi așezată în poziția laterală de siguranță. Iată pașii care trebuie urmați: asigurați-vă că dumneavoastră sunteți în siguranță înainte de a interveni (atenție la câini, fire electrice căzute); asigurați-vă că victima este în siguranță; apropiați-vă de victimă și, fără să o atingeți, întrebați-o dacă se simte bine; dacă nu răspunde, apucați și scuturați ușor de umeri, întrebați-o din nou dacă se simte bine; chemați pe cineva să vină lângă dumneavoastră. Dacă va fi nevoie, acesta va suna la 112 și va merge după defibrilatorul automat, dacă aveți cunoștință că în zonă există un astfel de aparat. Pentru a deschide căile aeriene superioare: așezați palma pe fruntea victimei, așezați două degete pe bărbia victimei (partea osoasă); concomitent, dați capul pe spate și ridicați bărbia victimei (hiperextensia capului cu ridicarea bărbiei); verificați cavitatea bucală. Pentru verificarea respirației: mențineți căile aeriene deschise; așezați-vă cu urechea și obrazul deasupra gurii și nasului victimei, ochii dumneavoastră vor privi toracele victimei; concomitent, veți observa dacă victima respiră maximum 10 secunde; dacă victima respiră, va fi așezată în poziția laterală de siguranță și se va lua legătura la 112”, au descris salvatorii modul de intervenție.
Arsurile nu trebuie acoperite cu creme
Frecvente, în special în cazul copiilor, sunt arsurile; mai precis, peste 60% dintre arsurile prin lichid fierbinte sunt la copii. Salvatorii atrag atenția să nu se procedeze „băbește”, cu aplicare de ulei sau alte substanțe. „Primul ajutor în tratarea arsurilor: îndepărtaţi victima de sursa arsurii, îndepărtaţi toate hainele, scutecele, pantofii care au intrat în contact cu apa fierbinte,
răcoriţi zona arsă cu apă rece, acoperiţi zona arsă cu ceva uscat și curat, nu aplicaţi creme sau unguente, sunaţi la 112”, se arată în prezentarea DSU.
Ce trebuie făcut în caz de incendiu
Important pentru cetățeni este să acționeze corespunzător și în cazul incendiilor, astfel încât să prevină extinderea acestora sau să evite să ajungă victime. „Dacă ți s-au aprins hainele: îți acoperiţi faţa cu mâinile, te aşezi la pământ şi te rostogolești stânga-dreapta până ce se stinge focul. Nu alerga! Astfel, înteţești focul. Verifică uşile închise dacă sunt fierbinţi, înainte de a le deschide. Dacă trebuie să treci prin spaţii în care uşile sunt închise, verifică cu dosul mâinii partea de sus a uşii, clanţa şi spaţiul dintre uşă şi cadrul uşii. Nu folosi niciodată palma sau degetele pentru a face această verificare. Dacă uşa e fierbinte, nu o deschide! Dacă locuiești la parter încearcă să ieşi pe fereastră. Dacă nu poți ieşi din casă, etanşează spaţiile din jurul uşii, inclusiv gaura cheii, împotriva pătrunderii fumului de incendiu. Deschide fereastra încăperii în care te afli şi strigă după ajutor. Rămâi în cadrul ferestrei până la sosirea pompierilor”, sunt sfaturile salvatorilor.
Deplasarea trebuie realizată cât mai aproape de podea, iar în drumul de a ieși cât mai urgent din locuință, ușile trebuie închise în urmă, pentru a limita propagarea incendiului.
Alte sfaturi utile, pentru orice situație de urgență, pot fi găsite pe fiipregătit.ro.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei