Sindicaliștii sar la "gâtul" ministrului Cătălin Predoiu. "A aruncat la gunoi munca a mii de polițiști corecți!"

de Florentina BOZÎNTAN Miercuri, 30 August 2023 9586
Afirmațiile ministrului Cătălin Predoiu privind faptul că IPJ Constanța va fi „desființat și reorganizat”, că va fi folosit pentru realizarea unui proiect pilot pentru reorganizarea întregii Poliții, pe fondul faptului că „ar fi pierdut lupta cu infracționalitatea” în ultimii 5 – 10 ani, au stârnit reacții negative în rândul polițiștilor.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a prezentat în cursul după-amiezii de luni, 28 august, concluziile raportului întocmit de Corpul de Control după verificările realizate la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța, în urma tragicului accident de la 2 Mai, provocat de un șofer drogat și soldat cu moartea a doi tineri. Pornind de la numeroasele deficiențe descoperite – care vizează, în principal, nerespectarea procedurilor de acțiune, despre care inclusiv ministrul a afirmat, parcă în treacăt, că au hibe –, Predoiu a anunțat o serie de măsuri. În primul rând, pe lângă cei patru polițiști eliberați din funcție săptămâna trecută (demiși sau care și-au dat demisia, și la acest capitol ministerul s-a „bălbâit”!), chestorul Adrian Constantin Glugă și-a dat demisia din funcția de inspector șef și va fi cercetat, la rândul său, pentru neglijență.
Urmează, așa cum a afirmat sentențios ministrul Cătălin Predoiu, ca IPJ Constanța să fie „desființat și reclădit într-o formă adaptată la realitatea infracțională din teren”, să fie dat drept exemplu pentru celelalte structuri din țară. Ulterior, urmează o „resetare completă a întregului aparat de aplicare a legii din M.A.I.”, printre care s-a vorbit inclusiv despre teste
anti-drog în școli, confiscarea mașinilor celor depistați drogați la volan sau creșterea perioadei în care nu vor avea voie să mai șofeze.
Radare nefolosite, polițiști începători nepricepuți și cei cu vechime, suprasolicitați
Planurile de reorganizare anunțate de ministru sunt privite cu scepticism de polițiști. Pentru că, așa cum au precizat aceștia, nu au fost amintite problemele cu care se confruntă de ani buni Poliția și care duc la deficiențe în teren. Reprezentanții Sindicatului „Diamantul” au enumerat o serie de probleme, care nu țin de reorganizare, ci de... prea multă organizare, făcută de oameni care stau în birouri și nu cunosc situația din teren. „Autospecialele BMW sunt nefolosite, pentru că doar câțiva polițiști de la Rutieră au atestat să le conducă. La fel și aparatele Trucam. Radarele Autovision nu indică corect poziția GPS, unele abia mai pornesc, sunt uzate moral, la fel și autospecialele pe care sunt montate. Alte aparate radar, noi, nu pot fi folosite pe A2 pentru că lipsește protocolul de sancționare. Personalul este insuficient, după cum se știe, iar din acesta la muncă este prezent 70% sau mai puțin, cu care nu se pot acoperi intervențiile. Elevii vin din școală nepregătiți, dezinteresați și nemotivați. Ar necesita o perioadă de formare de 2 ani, nu de 6 luni. Polițiștii de la rutieră sunt supraaglomerați cu activități de la alte structuri, fiind solicitați mereu în sprijin. De exemplu, la economic, arme, pregătire profesională, mediu, judiciar. Deci, mereu dispoziții din toate părțile. Apoi, sunt supraaglomerați cu activitățile proprii de raportare, situații, planuri, analize total ineficiente”, sunt câteva dintre aspectele evidențiate de sindicaliștii de la „Diamantul”.
Acuzații... „de noaptea minții”
Nici liderii Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) nu privesc prea optimiști anunțata reorganizare. „Cireașa de pe tort a venit când domnul ministru a anunțat, ne este și frică să scriem .... practic, desființarea IPJ Constanța și reorganizarea! Credem cu tărie că domnul ministru nu are reprezentarea cuvintelor atunci când le folosește. Desființarea? Unde este prevăzută din punct de vedere legal? Reorganizarea în plin sezon? Cu actualul deficit de personal la nivel de IPJ Constanța? Cu actualul potențial de pensionare de la nivelul IPJ Constanța? Încă sperăm să fie o nefericită formulare din punct de vedere semantic-gramatical, pentru că, dacă nu este așa, este foarte grav. Iar dacă noi desființăm/reorganizăm toate IPJ-urile, pe fondul actual al războiului din Ucraina, pe deficitul actual de personal, pe lipsa unei predictibilități în salarizare, carieră, pensionare, vom face mult mai mult rău decât bine”, a afirmat liderul sindical Vasile Zelca.
În ceea ce privește acuzațiile despre creșterea fenomenului infracțional în ultimii ani în Constanța, sindicaliștii îi indică ministrului să își îndrepte atenția spre secretarul de stat Bogdan Despescu. „A mai afirmat domnul ministru că a constatat personal cum IPJ Constanța a pierdut lupta cu infracționalitatea, de 5-10 ani, chiar mai bine. Domnul Despescu o fi aflat ce crede domnul ministru? Domnul Despescu, cel care a fost șeful IPJ Constanța, în perioada 2014-2015, șeful IGPR, în 2015, și din 2019 până în prezent secretar de stat pe ordine publică? Solicităm public o reacție a domnului secretar de stat, vizat direct de această constatare, care este a domnului ministru, nu a noastră. Pe de altă parte, să ai al doilea centru de reținere și arest preventiv din România, ca grad de ocupare, și să se spună că ai pierdut lupta cu infracționalitatea......este din nou de noaptea minții. Domnul ministru tocmai a aruncat la gunoi munca a mii de polițiști, dedicați, onești, corecți, prestatori de mii de ore suplimentare, care au instrumentat sute de mii de dosare și care au avut în lucru și au soluționat mii de dosare complexe. A aruncat la gunoi miile de acțiuni în care s-au salvat vieți omenești, miile de arestări preventive ale unor infractori periculoși (criminali, tâlhari, violatori....), miile de ore suplimentare în care polițiștii, în loc să fie alături de familie, au fost la muncă, nu-i așa - pentru a ”merge treaba”. Când, după o carieră de muncă de 25-30 de ani, vine un ministru care aruncă la gunoi totul, singurul sentiment care te încearcă este .....scârba!”, a declarat liderul sindical. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei