Suspiciuni de corupție în timpul mandatului lui Stere Hira la RAEDPP! Se făceau șmecherii cu locuințe?

de Florentina BOZÎNTAN Joi, 13 Aprilie 2023 3350
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Constanța, au descins miercuri, 12 aprilie, încă de la prima oră a dimineții, la sediul din bulevardul Tomis al Administrației Fondului Imobiliar (fosta Regie Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat - RAEDPP). Demersul specialiștilor anticorupție vizează cercetarea unor suspiciuni de corupție, datând din perioada 2019 – 2021 cu privire la atribuirea nelegală a unor locuințe din patrimoniul municipiului Constanța. Mai precis, potrivit unor surse neoficiale, ar fi anchetate fapte comise în perioada în care în fruntea instituției din subordinea Primăriei Constanța se afla liberalul Stere Hira, cunoscut mai mult ca Teo Hira.
Agitație mare miercuri dimineață, 12 aprilie, la sediul din bulevardul Tomis al Administrației Fondului Imobiliar (fosta RAEDPP) Constanța. Procurorii DNA au ajuns la sediul respectiv înainte de ora 8.00 și le-au cerut angajaților să le pună la dispoziție mai multe documente. Mai mult, potrivit unor surse, oamenii legii s-au deplasat și la sediul din strada Soveja, unde se află arhiva instituției, de unde, de asemenea, au fost ridicate mai multe acte. În cursul dimineții, DNA Constanța a transmis și un comunicat de presă în care a furnizat informații cu privire la motivele care au stat la baza descinderii, în care a lămurit, totodată, că, pe lângă două sedii ale unor instituții publice, au fost percheziții și la domiciliul unei persoane fizice.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2019-2021, în legătură cu atribuirea nelegală a unor locuințe din patrimoniul municipiului Constanța. În cursul zilei de 12 aprilie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții în trei locații situate pe raza municipiului Constanța, din care două sunt sedii ale unor instituții publice, cea de-a treia reprezentând domiciliul unei persoane fizice. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, au precizat anchetatorii DNA.
Ancheta privind suspiciunile de corupție ar viza, potrivit unor surse, aspecte din timpul în care în fruntea RAEDPP Constanța se afla liberalul Stere Hira, actualmente director al SC Confort Urban SRL. De altfel, se impune precizat că în spațiul public au mai apărut acuzații că fosta conducere a instituției ar fi dorit să „împartă” unor apropiați diverse imobile din patrimoniul municipiului Constanța. Deocamdată, după cum au precizat surse apropiate anchetei, cercetările se desfășoară in rem, fără a fi pusă sub acuzare nicio persoană.
Parcursul profesional, dintr-un fotoliu de director în altul
Revenind la Stere Hira, urmărindu-i parcursul profesional, se poate constata că, după ce a absolvit Facultatea de Marină Militară (specializarea artilerie și rachetă, cu diplomă de inginer), a activat în cadrul Ministerului Apărării Naționale în perioada 1995 – 1997. Ulterior, a ocupat mai multe funcții de director: inițial ca director producție la o companie de produse lactate, din 1997 – 2001, apoi director general la o firmă de transport, până în 2004, în următorii cinci ani – director general la o companie de construcții și transport rutier mărfuri, iar din 2009 – administrator al unei firme de turism din Eforie Nord.
În 2020, Stere Hira a fost ales consilier local în municipiul Constanța, pe lista Partidului Național Liberal, iar în ianuarie 2021 a fost numit interimar în conducerea RAEDPP, în locul social-democratului Florin Gheorghe. Ulterior, a promovat concursul organizat pentru ocuparea funcției respective, fiind singurul candidat care s-a înscris. Încă din momentul numirii, acesta declara că „dezideratul meu este ca RAEDPP, deși din sfera publică, să urmărească, asemenea unei societăți private, maximizarea profitului“. „Sunt convins că acest lucru se va întâmpla relativ repede prin implementarea câtorva măsuri decente, cum ar fi reevaluarea costurilor fixe, chiriilor, contractelor de asociere sau analiza nivelului fondului de salarii”, a mai afirmat la acel moment Stere Hira. În luna iulie 2022, Hira a fost desemnat director general la Confort Urban, inițial pentru un mandat de patru luni, ulterior mandatul fiindu-i prelungit, în prezent aflându-se pe aceeași funcție.
Trei terenuri intravilane și un Opel din 2001, „bogăția” din declarația de avere
Analizând declarația de avere (cea mai recentă făcută publică este cea din 19 iulie 2022), se poate constata că Stere Hira deține un teren intravilan de 685 mp în Techirghiol, achiziționat în 2008, două terenuri intravilane în Eforie Nord – unul de 613 mp, achiziționat în 2009, altul de 149 mp, achiziționat în 2019. Terenurile au fost achiziționate împreună cu soția sa, se arată în aceeași declarație de avere. În ceea ce privește autoturismele, Stere Hira susține în aceeași declarație că deține un Opel Astra, an de fabricație 2001. De asemenea, acesta a mai declarat două conturi bancare la OTP Bank, unul cu 10 euro, iar celălalt cu 54.858 lei; acesta a mai arătat că a acordat un împrumut în nume personal către SC Premium Lac SRL (societate al cărui administrator a fost, din 2009), în valoare de 1.474.819 lei, și a contractat un împrumut de la Hira Costică, în 2007, care e scadent în 2027, cu o valoare totală de 1.200.000 lei.
În ceea ce privește veniturile, aceasta a declarat, în anul anterior completării declarației de avere, un salariu anual de 111.921 de lei, încasat de la RAEDPP, drepturi bănești de la M.Ap.N de 7.161 de lei și o indemnizație de 1.095 de lei de la Consiliul Local Constanța, iar soția acestuia – un salariu anual de 14.350 de lei, de la Premium Lac SRL, unde este administrator. 

Taguri

Comentează știrea

rica
13 aprilie 2023
gluma proasta

Ce suspiciuni ? RAEDPP este numai unul din monumentele de coruptie din tara asta de mai mult de 33 de ani, inca din vremea comunismului cand casele de la stat se luau pe spagi si relatii; asta dureaza de 75 de ani; descinderea DNA in 2023 nu este decat o gluma proasta si o bataie de joc

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei