Umilințele la care sunt supuși polițiștii detașați pe litoral

de Florentina BOZÎNTAN Luni, 29 Iulie 2013 1771
Au fost detașați pe litoral pentru ca alături de colegii constănțeni să se asigure că turiștii au o vacanță fără incidente, dar se plâng că sunt tratați sub orice critică: au fost cazați în camere cu mucegai, nu au nicio zi liberă și au o diurnă zilnică de doar 13 lei!
Cândva, polițiștii din restul țării abia așteptau să vină vara, pentru a fi detașați pe litoral. Așa mai aveau ocazia să se reîntâlnească cu foștii colegi de școală, să mai facă poate și o baie în mare. Se poate spune că îmbinau utilul cu plăcutul… Reducerile de personal din ultimii ani, tăierile bugetare au transformat detașarea pe litoral într-un coșmar. Polițiștii detașați pe litoralul românesc în acest an s-au plâns de mai multe nereguli. În primul rând, reclamă ei, au fost cazați în unități cu mucegai și mizerie. "Au fost cazați în spațiile unor privați, probabil urmare a condițiilor pe care turiștii nu le-ar fi acceptat", a subliniat Iulian Surugiu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), organizație căreia i s-au adresat polițiștii supărați. Trebuie menționat că polițiștii detașați au fost cazați în căminul studențesc de la Pescărie (în cazul celor care se află în stațiunea Mamaia) și în mai multe vile particulare din Costinești și Neptun.
Diurnă de 13 lei pe zi
Contractele încheiate, însă, de Ministerul Afacerilor Interne pre-supun doar cazare, nu și asi-gurarea hranei. În consecință, oamenii legii sunt nevoiți să se descurce cu diurna zilnică acordată de la centru. Cam greu, spun ei, în condițiile în care diurna este de doar 13 lei/zi! "Cum să-și asigure trei mese pe zi, dar și cel puțin trei litri de apă, având în vedere temperaturile ridicate? Ne întrebăm dacă șefii lor ar putea să se descurce cu acești bani, când o sticlă de apă plată la 0,5 l costă aproximativ 7 lei!", au subliniat sindicaliștii.
Fără zile de repaus?
Iar de parcă acestea nu erau de ajuns, detașații reclamă și faptul că muncesc zi de zi, fără repaus. "Nu mare ne-a fost mirarea să constatăm că au fost planificați în serviciu fără să li se acorde două zile de repaus săptămânale, de sâmbătă și duminică, în zile consecutive, fără să se respecte prevederile existente cu privire la orele suplimentare. Majoritatea sunt planificați în serviciu după următorul algoritm: o zi schimbul întâi, ziua următoare schimbul doi, a treia zi, schimbul trei, punct și de la capăt. Ce să mai vorbim de refacerea capacității de muncă, de măsuri de protecție împotriva temperaturilor extreme, când putem constata cu ușurință similitudinea între modul în care lucrau la Canal dușmanii poporului și modul în care sunt planificați să execute serviciul acești polițiști!", au mai precizat reprezentanții sindicatului. Plângerile, care au venit în special de la polițiștii detașați la Costinești și la Secția 3 Poliție Rurală Mangalia (menționăm, însă, că oamenii legii au reclamat că situația este aproape la fel în toate unitățile unde au fost detașați!), au fost adresate, mai departe, Direc-ției de Ordine Publică din cadrul Poliției Române.
Răspunsul șefilor de la centru
Răspunsul transmis de la centru anunță că au fost făcute modificări.
"Din studiul planificărilor întocmite la nivelul celor două subunități de poliție rezultă că sunt respectate prevederile O.M.A.I. 577/2008 privind programul de lucru al polițiștilor, în sensul că polițiștii bene-ficiază de repausul legal ce trebuie acordat între două zile de lucru. Nu se poate realiza acordarea liberelor cuvenite în zile consecutive, la sfârșitul săptămânii, întrucât gestionarea situației operative în stațiunile de pe litoral în zilele de week-end impune prezența pe teren a unor efective polițienești nume-roase, destinate menținerii climatului de ordine și siguranță publică. La nivelul conducerii celor două subunități s-a dispus refacerea planificării în serviciu a agenților de siguranță publică, în urma modificărilor făcute aceștia be-neficiind de câte două zile libere, acordate în zile consecutive în timpul săptămânii", se arată în adresa semnată de chestorul Dumitru Jianu, șeful direcției menționate. Pe de altă parte, colegii lor autohtoni se plâng că, vara aceasta, au fost detașați prea puțini agenți din țară - 90 de polițiști pe serie -, motiv pentru care a fost nevoie să se mai ia personal de la posturile din rural, pentru a patrula prin stațiuni. În consecință, la posturile comunale au rămas câte doi - trei oameni, care lucrează la foc continuu.
Taguri

Comentează știrea

admirator
29 iulie 2013
bataie de joc

diurna o prostie, cand cel mai ieftin pranz e 11 lei (dupa cum ne asigura stirile protv)... lipsa de apa poate produce imbolnaviri... Pacat de faptul ca ministrii USL isi bat joc de oamenii astia. Dar de ce sunt pusi sa defileze in uniforme pe plaja? Pe cine prind asa? In mod normal, trebuie sa se imbrace normal, cu legitimatia in buzunar si arma pitita pe undeva. (Daca li se da arme; cum e mentalitatea noastra, banuiesc ca nu...) Este o bataie de joc sa-i tii pe post de sperietori, imbracati in uniforme. Cati infractori au prins pina acum? Deci?

noni
29 iulie 2013
ochi pt ochi

Propun o rocada intre cei vizati de reportaj si sefii lor burtosi. Daca sefii lor vor rezista, no comment. Niciodata, sătulul nu l-a inteles pe cel flamand.

Solo
29 iulie 2013
Razbunarea javrei ordinare

De cand cu celebra invitatie adresata javrei de Base sa iasa afara,politia a inceput sa simta puterea malefica a invitatului.Politistii sunt umiliti,siguranta cetatenilor e ignorata,infractorii de absolut toate categoriile sunt adevaratii privilegiati. USL-ul e moale ca cacatul proaspat si in afara de plimbat vorbe si hartii nu prea are alte moduri de a-si arata existenta. Politisti umiliti,,infractori veseli si fara nici un fel de stress....Bai,javra ordinara,iesi dracului afara !!!

hmm
29 iulie 2013
de ce nu-si face treaba Politia

E si asta una din problemele primare care duc situatia Politiei in haos. De aia nu ies ei pe strazi cand dam telefoane de ajutor, n-au bani si nici suflet nu mai au in asemenea conditii.

tutu
29 iulie 2013
si prostii de jandarmi?

De jandarmi nimic? La fel muncesc si jandarmii de la ordine publica din inspectoratul judetean c ta.cu sectia 3 politie.zi de zi. Schimbul 1,2,3. Fara nici o zi libera.care 2 zile saptaminal? Iar unii fac si naveta zilnica in vama si neptun.8 ore se transforma in 12 ore muncite.si n au voie sa comenteze ca sint militari.nu civili ca politistii.se aude domnule cojoc?

europeanu
29 iulie 2013
Hotul de mazare

De ce nu mai dati nimic de topaitorul si derbedeul de mazare ??? Ne ametiti cu militieni care sunt tot la mana secaturii.

gavroche
29 iulie 2013
nea primarele

a inceput sa-si dea arama pe fata. deocamdata in carnavalurile lui periodice (bilunare), unde a aparut in Neapucadecosor Intiul sau Neabucaincosor al Doilea. (Trebuie sa dam lui Bombonel locul ce I se cuvine: Intiul incosor...). Fardat ca o matracuca, cu cercei si alte rochii... incepe sa arate de ce l-a sustinut pe Cernea... In ce priveste problema politistilor/jamdarmilor: sa dea in judecata sefii care nu le platesc ore suplimentare. (Atita timp cat nu este stare de razboi, necessitate sau urgenta, ministerul trebuie sa ia masura de a rezolva problemele presante respectind drepturile legale ale subalternilor.) Asa ca trebuie sa iasa dracului afara toate javrele de prin functiile in care s-au bagat prin mita, pile, rude................. mizam pe Cotroceni ca va face curatenie........ ca doar hotii, plagiatorii, chiulaii si repetentii nu-si vor deranja ciracii...

ADY CAPSUNARU
29 iulie 2013
KKK

VA MERITATI SOARTA ,TARA DE KAKAT, TRAIM MAI RAU CA IN BANGLADESH.

Răspuns la: bataie de joc
Adăugat de : admirator, 29 iulie 2013
diurna o prostie, cand cel mai ieftin pranz e 11 lei (dupa cum ne asigura stirile protv)... lipsa de apa poate produce imbolnaviri... Pacat de faptul...

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei