Asociația ARCA a preluat, vineri, cele 180 de ovine supraviețuitoare ale catastrofei navale din Portul Midia. Oile au fost transportate la o fermă din județul Ilfov, unde vor fi "departe de exploatarea umană". După ce au reușit să obțină de la autorități încuviințarea să preia îngrijirea animalelor, organizația dorește să le ia și în proprietate. Între timp, o primă încercare de găsire a unui operator pentru ranfluarea navei "Queen Hind" a eșuat, licitația pentru atribuirea lucrării fiind reluată.
După mai bine de o lună de când se află în ferma din localitatea constănțeană Nuntași – de unde fuseseră cumpărate, inițial, pentru a fi exportate! – cele 180 de ovine supraviețuitoare de pe nava "Queen Hind", care s-a răsturnat în Portul Midia la sfârșitul lunii noiembrie 2019 au început o nouă viață. Asociația ARCA a obținut de la autorități încuviințarea preluării lor. "A fost făcut ultimul pas pentru salvarea berbecuților pe care i-am scos de la vaporul morții de la Midia. Ovinele au părăsit ferma din Nuntași și vor fi transportate la o fermă din Periș, județul Ilfov, închiriată de noi", a precizat pentru "Cuget Liber" Kuki Bărbuceanu, reprezentant al asociației.
"Condițiile de care se vor bucura oile în acest nou spațiu vor fi excelente. Vor fi permanent sub supravegherea noastră și se vor bucura de o viață liniștită și departe de exploatarea umană", au mai arătat cei din cadrul organizației. "După acest demers, ne dorim să ni se ofere și proprietatea ovinelor. Căci, de când s-a întâmplat incidentul, ele nu mai au proprietar. Practic, proprietarul urmează să fie despăgubit de asigurator și pentru acele animale", a mai arătat Kuki Bărbuceanu.
În schimb, demersurile pentru ranfluarea navei nu s-au bucurat de succes până în prezent. Prima tentativă a Administrației Porturilor Maritime Constanța de atribuire a lucrărilor a eșuat, astfel că a fost demarată o nouă licitație. Între timp, prefectul George Niculescu a dispus monitorizarea situației și prelevarea săptămânală de probe din acvatoriul Portului Midia, pentru a preveni poluarea zonei.
"Procedura de atribuire a licitației este organizată de Administrația Porturilor Maritime Constanța. Prima încercare de atribuire nu a avut succes, astfel că a fost reluată în procedură de urgență. Să sperăm că de data aceasta operațiunea va fi atribuită iar câștigătorul, pe lângă prețul cel mai convenabil, va veni și cu o perioadă scurtă de timp în care să ridice nava de acolo. Între timp, am dispus prelevarea de analize a apei din acvatoriul portului. Valorile prezentate pe 9 ianuarie sunt în limitele normale. Nu mai fuseseră realizate analize din 23 decembrie 2019, dar am dispus monitorizarea săptămânală", a afirmat prefectul George Niculescu.
xxx
De menționat că inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea", col. Gheorghe Daniel Popa, a transmis Asociației ARCA o scrisoare prin care își exprimă aprecierea pentru activitatea desfășurată de voluntari în cadrul operațiunii de salvare a animalelor. "Salvarea ovinelor de la bordul navei Queen Hind nu ar fi avut același rezultat fără cooperarea entuziastă și profesionalismul echipei dvs. de voluntari", se arată în aprecierea transmisă de liderul pompierilor constănțeni.