Vârstnicii au ajuns să fure din magazine! Venituri mici sau obișnuință?

de Andreea CARAUA Vineri, 29 Martie 2024 4560
Comercianții și paznicii din marketuri au observat cum, în ultimul timp, au crescut mult cazurile de furt sau tentativă de furt. Managerul unui market din municipiul Constanța a spus că „se fură din ce în ce mai mult”, iar paza nu-i poate identifica mereu pe cei care nu au plătit toate produsele.
Șeful unei firme de pază, care activează într-un lanț de magazine din Constanța, a observat că, în ultima perioadă, printre cei care fură din magazine se regăsesc din ce în ce mai mulți vârstnici. „50-60% sunt persoane mai în vârstă care fac treaba asta. Asta ne-a mirat și pe noi”, ne-a declarat el, menționând și că probabil aceștia sunt împinși la astfel de acțiuni din cauza foamei și a pensiilor mici.
„Iau salam, îl mănâncă și bagă resturile între rafturi”
Mai mulți vânzători și paznici au observat că, în unitățile comerciale de tip market, sunt bătrâni care consumă produse în magazin sau scot conținutul din ambalaj și îl bagă în buzunare, fără a mai plăti. „Merg la supermarket și mănâncă. Iau 100 de grame de salam, îl mănâncă și bagă resturile între rafturi”, a susținut o lucrătoare comercială.
Clienții diferă mult în funcție de zona în care este amplasat magazinul. Astfel, managerul unui market dintr-o zonă circulată a orașului a spus că se fură foarte mult de la ei, iar, de cele mai multe ori, bătrânii care ascund produse la casa de marcat au „probleme”. „Aveam o bătrână care își plătea băutura, dar fura lapte, brânză”, a spus managerul magazinului.
„Dacă aș fi observat ceva, nu aș fi spus”
Redactorii „Cuget Liber“ au stat de vorbă cu mai mulți pensionari din Constanța și astfel au constatat că în rândul cetățenilor din municipiu, în ceea ce privește fenomenul pensionarilor care fură din magazine, părerile sunt împărțite. Sunt bătrâni și comercianți care îi compătimesc pe cei care, după o viață în care au muncit, acum fură pentru a mânca ceva. „Sunt oameni necăjiți, fără venituri. E mare păcat că s-a ajuns aici”, a spus Popa Ion, pensionar la rândul său.
„Nu le dau dreptate celor care fură, în niciun caz. Sunt situații disperate și trebuie să îi înțelegi pe undeva. Noi deocamdată ne descurcăm, dar sunt situații disperate”, a menționat un alt pensionar.

Un bărbat, în vârstă de 87 de ani, a declarat că, și dacă era martorul unui furt din partea unui alt pensionar, nu l-ar fi raportat, din respect pentru anii de muncă pe care îi are în spate. „Dacă aș fi observat ceva, nu aș fi spus. Din respect pentru munca depusă și pentru vârsta lor și faptul că duc o viață foarte grea unii, că nu de plăcere întind mâna să ia. Ei știu că pot fi văzuți, sunt atâtea camere de luat vederi care îi pot vedea și să-i facă de râs sau chiar să ajungă și pe la poliție”, a declarat bărbatul.
„E greu, îi cred și pe ei că le e greu. Poate n-au niciun sprijin de nicăieri, de la copii”, a spus o lucrătoare comercială.
Pe de altă parte, sunt pensionari care îi învinovățesc pe cei care apelează la astfel de gesturi, susținând că asta au făcut o viață întreagă. „Eu nu cred că unul care a muncit 35-40 de ani se pretează la furt cu bună știință. La furt sunt cei care sunt obișnuiți să fure de tineri”, a declarat un bărbat, pensionar de peste 20 de ani. „Fură pentru că așa au fost învățați de la început și părinții lor nu le-au dat peste mână”, a spus o fostă profesoară, în vreme ce o altă pensionară este de părere că „probabil așa au fost crescuți ei. Nu toți, sunt mulți care probabil nu își permit, nu au, dar sunt și alții care au și își încearcă norocul”.

Venituri mici, costuri mari. „E cumplit să fii sărac”

Motivul principal acuzat atât de lucrătorii și de paznicii din magazine, cât și de vârstnici este cel potrivit căruia pensiile sunt mici, iar prețurile alimentelor și medicamentelor sunt prea mari. „Medicamentele s-au scumpit foarte mult, foarte mult”, a spus pensionarul în vârstă de 87 de ani, menționat mai sus.
Nu este o noutate faptul că, fără ajutor din partea familiei, pensionarilor le este aproape imposibil să își permită un trai decent. „S-a ajuns aici pentru că, având venituri mici, pensii mici, neavând pe nimeni, copii, nepoți, care să îi ajute, să îi sprijine, probabil că se duc și la treburi dintr-astea, dar e riscul prea mare. În magazine sunt prețuri mari față de venituri”, a declarat Popa Ion, menționând și că „e puțin dureros, dar trebuie să mergem mai departe. Statul nu prea are grijă de bătrâni. Avem oameni incompetenți puși acolo”.

O femeie care deține un magazin frecventat de vârstnici susține că toți clienții ei se plâng că nu le ajunge pensia: „Toți se plâng că e pensia mică. Ne trezim dimineața și ne dăm seama că nu ajung nouă banii pentru nimic, dar mai ales pentru bătrâni!”.
Un alt pensionar, întrebat despre fenomenul vârstnicilor care au început să fure din magazine, a spus că „e cumplit să fii sărac, să nu ai un venit care să ajungă”.
În acest context, pe motiv că mulți pensionari sunt prea săraci, reprezentanții magazinelor evită să-i reclame la Poliție, însă există și cazuri în care s-a întâmplat să se facă plângeri.

Taguri

Comentează știrea

Saracia, lipsa de fonduri
28 martie

Pe alte meleaguri si poate cu ceva credinta se ofera o masa de prinz la un pret modic, poate si gratis primesti daca zici vorbele cuvenite pe geografia respectiva. HiperMarket, plin de produse spre expirare. 5lei o masa sau acolo 1 pachet de 1zi. Doar vizual, vezi imediat, eventual un CI, talon si se implementeaza rapid. Peste tot sint si categorii in dificultate unde e si responsabilitatea mediului privat daca patronii au principii in buna armonie cu comunitatea ! "pe motiv că mulți pensionari sunt prea săraci, reprezentanții magazinelor evită să-i reclame la Poliție"

"Venituri mici sau obișnuință"
29 martie

Tot timpul o sa fie si-si, dar ponderea majora si intuitiv eu zic prima categorie !

fani
29 martie

Nici una nici alta ! Acesti varstnici au fost si sunt furati de catre Parlamentari ...La ce sa se mai astepte ?Pensiile speciale furt ordinar di banii lor ,pensiile contributive furate din ce in ce mai mult ,banii publici furati cu spor sub nasul Institutiilor platite sa opreasca jaful, etc

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei