"Adaptările la inflație trebuie sa mențină puterea de cumpărare, nu să o diminueze"

de Carmen MOCANU Joi, 31 Ianuarie 2013 859
Deputatul Colegiului 9 din Constanța, Dănuț Culețu, consideră că aprobarea în Parlament a măririi pensiilor cu 4% a pus în discuție modul de calcul al inflației, și mai ales legătura inflației cu puterea de cumpărare. 

El a precizat că, teoria economică cunoaște mai multe modalități de a calcula inflația, dar indiferent de modul de calcul, opțiunea economiștilor este clară în sensul în care inflația se manifestă prin creșterea prețurilor, iar menținerea puterii de cumpărare înseamnă cel puțin aplicarea indicelui de inflație la veniturile luate în calcul. 

"Dacă avem în vedere inflația anuală care trebuie luată în calcul la mărirea pensiilor, aceasta trebuie clar corelată cu creșterea prețurilor, care conform INS  este de 4,96%, decembrie 2012  față de decembrie  2011. Având în vedere teza expusă mai sus, este evident că luând în calcul inflația medie pentru 2012 ( 3,3%), Guvernul a acționat în sensul reducerii puterii de cumpărare a pensionarilor, sancționând astfel pe cei ale căror venituri sunt cele mai afectate de inflație", a spus deputatul Dănuț Culețu.
  
Parlamentarul a mai spus că el consider că, spiritul legii trebuie respectat în sensul în care adaptările la inflație trebuie sa mențină puterea de cumpărare, nu să o diminueze. 


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei