Parlamentarii constănțeni - pro și contra comasării alegerilor "Atunci când te duci la cetățean cu cinci buletine de vot, se amestecă grav lucrurile"

de Carmen MOCANU Marţi, 30 August 2011 443
Ideea comasării alegerilor locale
cu cele parlamentare în anul 2012 a pus pe jar guvernanții. Așa cum se întâmplă,
de obicei, în astfel de cazuri, părerile sunt împărțite. Unii dintre
ei sunt de acord cu această variantă, alții nici nu vor să audă.
Deputatul liberal Gheorghe Dragomir spune că, în opinia sa, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare nu este o soluție corectă, deoarece nu este constitu-țională.
"Nu este o soluție constituțională, este clar că mandatele nu vor mai fi conforme cu legea. Cred că este un joc al PDL-ului, că, poate, poate, vor reuși să-și mai prelungească mandatele. Pot să amestece cum vor alegerile astea că oricum vor pierde", a spus Dragomir.
În schimb, colegul său de partid, dar și din Parlament, deputatul con-stănțean Mihai Lupu, consideră că ar fi o soluție foarte bună.
"Eu cred că este o idee bună comasarea alegerilor, dar nu numai a celor două, ci a toate trei, adică să aibă loc în aceeași zi, și cele locale, și cele parlamentare, dar și cele prezidențiale. Ar fi o alegere totală pentru România, iar 30 de zile de campanie electorală ar fi suficiente pentru oameni", a explicat Lupu.
Ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare i se pare o idee bună și deputatului democrat-liberal Constantin Chirilă. El spune că este o soluție bună, cu condiția să se ducă o campanie corectă.
"Ar fi bine dacă alegerile locale și parlamentare ar avea loc în aceeași zi. Condiția ar fi să se ducă o campanie corectă, în avantajul cetățeanului, candidații la funcția de primar și cei pentru Parlament să aibă programe comune, în așa fel încât să vedem campanii corecte, bazate pe programe serioase, și nu pe pungi cu fel și fel de produse. Ar mai trebui ca cei care candidează să-și valorifice calitățile, să facă ceea ce promit și nu să fie doar vorbe aruncate de dragul alegerilor. Eu consider că, pe termen scurt, poți să minți electoratul, dar pe termen lung, nu este posibil", a declarat Constantin Chirilă. El a mai spus că, dacă ar fi să se comaseze cele două alegeri, ar fi un avantaj și din punct de vedere al resurselor, dar și din punct de vedere economic.
La rândul său, deputatul PDL Zanfir Iorguș consideră că ideea comasării alegerilor nu este tocmai bună.
"Cred că nu este o idee bună, pentru că sunt avantaje și dezavantaje. Sigur, ar fi mai economic, dar, atunci când te duci la cetățean cu cinci buletine de vot, se amestecă grav lucrurile și, în loc să se meargă pe un vot uninominal, se va merge pe un vot politic. Ar fi prea multe buletine de vot deodată, iar oamenii ar fi descurajați să mai vină la vot. Astfel, va fi o prezență mică", a explicat Iorguș.
v v v
Social-democrata Antonella Marinescu spune că ideea comasării alegerilor ar fi o soluție foarte bună, chiar perfectă, și că, personal, este de acord cu această soluție.
De aceeași părere este și colega sa de partid și de Parlament, deputatul Manuela Mitrea.
"Ar fi o soluție bună, deoarece nu s-ar mai cheltui așa mulți bani publici. Totuși, din punct de vedere legal, nu este posibil, deoarece ar trebui modificată Constituția, ceea ce este puțin probabil. Deci, sunt de acord cu comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare sub aspect economic, deoarece ar fi și o campanie mai ieftină", a spus Manuela Mitrea.
Și deputatul UDTTMR Aledin Amet susține că ar fi bine ca cele două alegeri să fie comasate.
"Agreez această variantă, pentru că pot fi făcute economii prin comasarea alegerilor. Ca deputat, susțin o astfel de decizie. Totuși, nu știu care ar fi perioada ideală pentru organizarea acestor alegeri, deoarece urmează să discutăm acest aspect la grupul nostru parlamentar", a declarat Aledin Amet. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei