Candidaturile la alegerile locale se depun între 11 și 26 aprilie

de Carmen MOCANU Miercuri, 23 Martie 2016 390
Reprezentanții Autorității Electorale Permanente au transmis, ieri, că Biroul Electoral Central pentru alegerile locale din iunie va fi constituit pe data de 28 martie. Conform unui comunicat de presă remis redacției, calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale începe la data de 28 martie și se termină la data de 6 iunie. Astfel, în perioada 28 martie - 6 aprilie se va desfășura comunicarea către BEC a denumirilor și semnelor electorale ale partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale. 

Totodată, depunerea candidaturilor va avea loc între 11 și 26 aprilie, urmând ca la data de 4 mai acestea să rămână definitive. În cursul zilei de 6 mai se va aduce la cunoștință publică numărul circumscripțiilor electorale, a delimitării și numerotării fiecărei secții de votare, precum și sediilor acestora. Campania electorală va avea loc în perioada 6 mai - 4 iunie, iar tipărirea buletinelor de vot se va face pe 26 mai. Votarea va avea loc pe 5 iunie, în intervalul 7.00-21.00 urmând ca pe 6 iunie să se efectueze numărarea voturilor, încheierea proceselor-verbale, întocmirea dosarelor cu rezultatele votării. 

Pe de altă parte, AEP a anunțat că principalele noutăți legislative privind alegerea autorităților administrației publice locale sunt: implementarea sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), respectiv prezența în fiecare secție de votare a unui operator de calculator. O altă noutate o reprezintă desemnarea prin tragere la sorți computerizată a președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora, din rândul membrilor Corpului experților electorali. Dreptul cetățenilor Uniunii Europene cu domiciliul în România de a fi aleși în funcția de primar, consilier local sau consilier județean reprezintă de asemenea o noutate legislativă.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei