Costin Răsăuţeanu: Trebuie să gândim proiecte care să-i facă pe tinerii noștri să nu mai plece în alte orașe sau în alte țări”

de Carmen MOCANU Marţi, 23 Aprilie 2024 1389
Prim-vicepreședintele Organizaţiei Municipale PSD Constanţa și liderul consilierilor locali municipali, Costin Răsăuțeanu, a depus, luni, proiectul „Protocol pentru Viitor. INTERNSHIP plătit pentru tinerii din Constanţa“.
„Trebuie să gândim proiecte care să-i facă pe tinerii noștri să nu mai plece în alte orașe sau în alte țări! Constanța poate oferi multe oportunități tinerilor dacă există preocupare din partea autorităților locale.
Tinerii sunt discriminaţi pe piaţa muncii, fiind deseori refuzaţi pentru a ocupa un loc de muncă, fie pentru că nu au experienţă, fie pentru că nu au competenţele necesare postului respectiv, competenţe dobândite în urma studiilor absolvite. Această practică trebuie să înceteze”, a spus Costin Răsăuţeanu.
El a explicat că prin proiectul propus PSD Constanţa vine cu soluţii pentru a conecta tinerii cu mediul de afaceri, cu autorităţile publice locale şi unităţile de învăţământ, respectiv, pentru a conecta competenţele tinerilor cu cele solicitate pe piaţa forţei de muncă, oferind posibilitatea tinerilor de a participa ca interni remunerați.
„Astfel, punem bazele programului „Protocol pentru Viitor. INTERNSHIP plătit pentru tinerii din Constanţa“! Plata internilor este foarte importantă, întrucât pentru tinerii cu situații de viață precare din punct de vedere financiar, inclusiv persoanele care trăiesc în familii monoparentale, persoanele cu dizabilități, cele cu un nivel inferior de educație, tinerii care nu locuiesc cu părinții și persoanele care provin din gospodării cu o intensitate redusă a muncii, există o probabilitate mai mică de a avea acces la resursele financiare necesare. Atunci când tinerii doresc să participe la stagii de practică, pentru a acumula experienţă, nu sunt plătiți de cele mai multe ori. În acest caz, tinerii pot fi folosiţi pentru a acoperi temporar nevoia de forţă de muncă. Stagiile neplătite reprezintă o formă de exploatare și de excluziune socială. Ca societate, ca reprezentanţi ai cetăţenilor, suntem obligați să le oferim tinerilor noștri instrumentele, mijloacele și oportunitățile necesare pentru ca ei să poată participa în mod activ la dezvoltarea lor, să contribuie la modelarea viitorului lor, să își exercite pe deplin drepturile, să își îndeplinească îndatoririle ca indivizi față de comunitatea noastră şi să rămână în comunitate.
Constanța are nevoie de tineri, de creativitatea, energia și pregătirea lor. Să îi ținem aproape!”, a mai spus Costin Răsăuţeanu.
Proiectul urmează să fie votat de Consiliul Local Municipal Constanţa.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei