Kelemen Hunor: Majoritatea autorităților locale sunt blocate în acest moment din cauză că nu s-a făcut rectificarea bugetară în vară

de Carmen MOCANU Vineri, 20 Octombrie 2023 472
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susține că „majoritatea autorităților locale, inclusiv orașele mici, sunt blocate în acest moment” din cauză că nu a fost efectuată o rectificare bugetară în vară.

Fostul vicepremier susține că, din cauză că a fost amânată rectificarea, autoritățile locale nu mai au bani pentru a continua investițiile, nici măcar pentru autofinanțare, pentru salarii.

„Această amânare a rectificării înseamnă nu numai o amânare a investiţiilor, dar şi o scădere economică, fiindcă investiţiile publice în România înseamnă o mare parte din sectorul economic. Avem din toată zona Ardealului o mulţime de scrisori, dar şi din Moldova, din Oltenia, de la primari, majoritatea PSD şi PNL, care ne-au zis să facem ceva deoarece fără rectificare ei vor intra în incapacitate de plată. Sigur, nicio autoritate locală nu va intra în faliment, dar această situaţie este de neacceptat şi de netolerat”, a declarat Kelemen Hunor, vineri, într-o conferință de presă la Oradea.
Mai mult, el susține că și deficitul va fi mai mare „dacă investițiile sunt încetinite”, notează Agerpres.

„Dacă investiţiile sunt încetinite şi economia se încetineşte, înseamnă că deficitul va fi mai mare, avem o problemă de deficit structural. Măsurile pe care le-a luat Guvernul sunt doar improvizaţii care nu rezolvă absolut nicio problemă privind deficitul structural şi, din păcate, putem spune că ne vom apropia de 6% deficit, în loc de 4,4% şi asta înseamnă că finanţarea acestui deficit va deveni din ce în ce mai scumpă. Finanţare scumpă înseamnă dobânzi mari pentru anii care urmează, fără să faci reforme, ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de finanţare din împrumut şi în continuare, în 2024 şi probabil şi în 2025. Noi credem că există undeva o greşeală, o neînţelegere a tot ce înseamnă finanţe publice, tot ce înseamnă investiţii publice, funcţionarea statului”, a mai spus Kelemen Hunor.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei