Listele pentru alegerile europarlamentare se întocmesc de primari

de Carmen MOCANU Marţi, 11 Februarie 2014 125
Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind operaționalizarea Registrului electoral, modificarea Legii nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, precum și unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2014. 
Actul normativ stabilește că listele electorale permanente se întocmesc și se tipăresc de către primari, pe baza datelor și informațiilor cuprinse în Registrul electoral. 
Autoritatea Electorală Permanentă asigură administrarea și suportul tehnic necesar funcționarii Registrului electoral, coordonarea și îndrumarea metodologică a persoanelor autorizate să opereze în Registrul electoral, precum și controlul respectării dispozițiilor legale incidente în domeniu. 
Potrivit textului ordonanței, registrul secțiilor de votare este public. Delimitarea secțiilor de votare din țară și stabilirea sediilor acestora se actualizează anual, până cel mai târziu la data de 1 martie, de către primari, prin dispoziție, fără ca acestea să poată depăși limitele teritoriale ale colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputaților. 
Modificările intervenite până la data de referință se comunică Autorității Electorale Permanente, în formatul stabilit de aceasta, în cel mult 48 de ore de la emiterea dispoziției primarului. 
După data de 1 martie a fiecărui an, modificările pot fi efectuate numai cu avizul de conformitate al Autorității Electorale Permanente. 
Potrivit unui comunicat de presă emis de Autoritatea Electorală Permanentă, Registrul electoral va fi utilizat la toate tipurile de procese electorale, și nu doar la alegerile parlamentare, cum se prevedea până acum. Aceeași sursă mai precizează că ordonanța de urgență a Guvernului adoptată miercuri nu aduce nicio îngrădire sau restrângere dreptului alegătorilor de a fi înscriși în listele electorale. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei