LIVE TEXT. Subiecte de interes major pentru Constanţa, analizate la sediul USR: "Industria este ținută în loc"

de Mircea GHIȚĂ Vineri, 12 Mai 2023 269
În aceste momente, la sediul USR din Constanţa are loc o conferinţă de presă la care participă fostul ministru al Justiţiei, deputatul Stelian Ion, alături de invitaţii săi, deputatul Cristina Prună şi fostul ministru al Economiei, deputatul Claudiu Năsui.

În cadrul conferinţei vor fi abordate teme economice, atât din perspectivă naţională, dar şi locală, importanţa eliminării pensiilor speciale, modificările din Codul Urbanismului, precum şi alte subiecte de interes public local.


UPDATE - Cristina Prună: "Este o plăcere să fiu în Constanța. Mă bucur să fiu aici și să pot să discut cu dumneavoastră potențialul de dezvoltare a acestui județ. Sunt niște oportunități pe care noi ca țară ar trebui să le ducem înainte. Industria în Constanta este ținută în loc de către ministrul Virgil Popescu. Și mă refer la producțiile de energie eoliană în Marea Neagră. Am fost la o conferință internațională și am aflat că țările vestice se unesc pentru a dezvolta în Marea Nordului proiecte mari la acest capitol cu ambiții de 300.000 de Gigawati până în 2030. Ar trebui să existe o viziune. Am inițiat alături de colegi o lege care să creeze cadrul pentru care investitorii să vină aici la Marea Neagră și să înceapă dezvoltarea. Nu este vorba doar despre surse noi de energie electrică. Este vorba de dezvoltarea unei industrii pe orizontală cu producători de componente de turbine eoliene. Și este vorba de crearea a zeci de mii de locuri de muncă. Asta ar presupune și o dezvoltare a Portului Constanța. Pentru asta este nevoie de viziune și este nevoie ca această lege care este în Parlament să fie pusă pe ordinea de zi. Planul de amenajare a spațiului maritim ar trebui să indice locația unde pot fi dezvoltate astfel de proiecte. Trebuie să insistăm să ducem aceste proiecte mai departe pentru că asta înseamnă ca România poate fi din nou pe harta producției de energie. Înseamnă prețuri competitive și pentru consumatori. Aici PNL este la conducere, guvernul e condus de un premier PNL dar din păcate nu au făcut lucruri pentru Constanța"

Claudiu Nasui: "Azi au ieșit cifrele pe inflație și vedem o încetinire a inflației și o foarte proastă interpretare a acestor cifre. Guvernele trecute au promis creșteri extraordinare la pensii fără să explice de unde vin acei bani. Nu contează pensia nominală, contează puterea de cumpărare a pensiei. Dacă ne uitam pe aceste cifre vedem că alimentele care sunt mai degrabă prezente în coșul de consum a celor cu venite scăzute sunt foarte scumpe. Inflația se află pe un coş de consum. Soluția nu era să tipărească bani aşa cum au făcut în timpul pandemiei. Soluția era ca statul să lase banii în economie și aici avem propunerea de reducere a taxării în muncă. Mai putem vorbi despre înființarea unei noi agenții. Cei din guvern când văd că aceste companii de stat merg prost, fac câte o agenție. Marea majoritate a companiilor sunt pe pierdere după care au un proces foarte elaborat prin care li se șterg datoriile. Ce au făcut ei prin această lege nu au acționat pentru aceste companii. În schimb s-au folosit de un jalon pentru a vrea sa umple cât mai multe posturi. Nicolae Ciucă a crescut numărul de angajați la Parlament cu 20.000 în ultimul an. Putem vorbi și despre gazele din Marea Neagră care nu sunt exploatate. Şi ar trebui să venim cu soluții ca aceste gaze să producă"

Stelian Ion: "Vreau să vorbesc despre tărăboiul pe care l-ati văzut cu toții în Parlament și aici mă refer la AUR. Să fie foarte clar pentru toată lumea. Tot ce s-a întâmplat acolo și toate acele violenţe la adresa unor parlamentari, faptul ca s-au încălcat regulamentele, se datorează în principal PSD și PNL. Ei își bat joc de ceea ce înseamnă Parlament. Consideră că Parlamentul este tarlaua lor. Țin ședințe pe ascuns ca hoții și după aia se miră că populația nu îi agreează. Ei crează tensiune în mod eliberat, îi asmut pe cei din partidul pe care noi îl considerăm extremist și le dau un câmp de lucru de activitate, le dau microfon și îi cresc. Îi cresc din socoteala politicianistă pentru că trebuie să apară un pol extremist. De fiecare dată când au existat violenţe le-am criticat. Din partea PNL și PSD sau a celor de la AUR nu am văzut aşa ceva"

Stelian Ion: "În perioada aceasta au loc dezbateri în Parlament care se referă la o iniţiativă care să cuprindă mai multe reglementări. Ca idee acest lucru nu e un lucru rău. Este mult mai ușor pentru oricine sa găsească reglementările într-o singură lege. Dar cum orice chestiune care ar trebui să fie un plus pentru noi, acest proiect riscă să fie unul nociv. Pentru că PSD, PNL și UDMR au venit cu niste amendamente penibile. Știţi foarte bine că am zis întotdeauna că suntem de acord cu dezvoltarea urbanistică dar nu suntem de acord cu încălcarea legii. Dacă potrivit reglementarilor în vigoare se anula un PUZ consecință în instanţă era anularea actelor existente. PSD și PNL, cei care știm foarte bine ce au făcut în Constanta, vor acum să mai aibă un instrument prin care să mutileze acest oraş"

Stelian Ion: "Am observat ce se întâmplă în Constanta. Cum se fac aceste lucrări în mod haotic. La intrarea în Poarta 1 operatorii economici au găsit de cuviință să aducă tot molozul din oraș acolo. Aia este o zonă turistică. Lumea se mai perindă pe acolo. Nu erau delimitate acele zone. Copiii se puteau accidenta. Am făcut sesizare la Garda de Mediu și am primit răspuns ca au dispus sancțiuni în cuantum de 60.000 de lei pentru operatorul economic. Orașul nostru a devenit sat fără câini. Dacă de la nivel de primar se dă tonul ca legea nu trebuie respectată, fiecare face ce îl taie capul. Legea nu mai este obligatorie, este facultativă în Constanța. Dacă nu reacționăm nici nu ne putem aștepta să se remedieze aceste lucruri"


Stelian Ion: "Pe Ștefan cel Mare în loc să se continue lucrările într-un ritm alert administrația noastră o ia în sens invers. Ei s-au dus în partea opusă a culoarului și au demontat toate dalele. Asta în condițiile în care cu toții am zbierat la primar spunându-i ca lucrările sunt proaste. Această lucrare nu are cum să fie recepționată. Domnului primar i-a luat foarte mult să își dea seama că lucrarea este proastă. Și vina îi aparține în integralitatea pentru ca aceste lucrări trebuie supravegheate de către primărie. Primăria trebuie să numească un supervizor și el trebuie să se întâlnească lunar și cu reprezentați ai primăriei și cu reprezentanți ai firmei care executa lucrările și sa vadă care este stadiul. Am mai spus în trecut ca primarul Chițac va pierde fonduri europene și asta s-a întâmplat. Exemplu vă dau Colegiul Mircea Cel Bătrân, Zona Peninsulară și așa mai departe. Vom pierde banii aceștia și lucrarea va trebui plătită din buzunarele cetățenilor. Chițac să își dea demisia, să se retragă la Eforie și să își vadă de pensia lui specială pe care i-a oferit-o Nicolae Ciuca"

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei