Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a subliniat, luni, caracterul de proiect de ţară pe care l-a avut Constituţia din 1923, amintind că toţi cei care au ajuns la putere după adoptarea sa au acţionat prin instrumente ale democraţiei constituţionale pentru ca aceasta să fie aplicată întocmai.
- Publicitate -
„Constituţia din 1923 a avut caracterul unui proiect de ţară, acesta nefiind afectat de dezbaterile politice specifice dintre putere şi opoziţie. Chiar dacă la acel moment au fost voci care au considerat că acel proiect era nul şi neavenit, atunci când au ajuns la putere au respectat întocmai Constituţia şi au acţionat prin instrumente ale democraţiei constituţionale pentru a fi aplicată întocmai. Iar acesta cred că este cel mai bun exemplu pentru noi toţi cei de astăzi că atunci când partidele aleg calea unităţii în jurul intereselor naţionale fundamentale au mai multe şanse în realizarea unor proiecte majore de ţară. Vă garantez că atât eu, cât şi colegii mei vom respecta întotdeauna drepturile fundamentele ale cetăţenilor care sunt garantate prin Constituţie”, a declarat Ciolacu, luni, la evenimentul dedicat centenarului Constituţiei României Întregite, organizat de Curtea Constituţională.
Potrivit acestuia, aniversarea unui secol de la adoptarea Constituţiei din 1923 reprezintă un moment de referinţă nu numai pentru istoria constituţională a României, dar şi pentru modul în care parlamentarii de la acea vreme au reuşit să adopte o constituţie a tuturor românilor.