Milioane de euro pentru conservarea istoriei cetății Callatis

de Carmen MOCANU Joi, 18 Aprilie 2013 332
Edilul municipiului Mangalia, Cristian Radu, va fi prezent, astăzi, 18 aprilie, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, cu sediul în Brăila, în vederea semnării contractului de finanțare pentru implementarea proiectului "Callatis - Istorie la malul Mării Negre". Proiectul se va derula pe o perioadă de 27 de luni, iar valoarea acestuia se ridică la aproximativ 3,1 milioane de euro.
"Proiectul Callatis - Istorie la malul mării este contractat prin fonduri europene și urmărește aplicarea de măsuri de conservare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului istoric și cultural al municipiului Mangalia. Acesta se va desfășura prin Programul Operațio-nal Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului", a spus edilul din Mangalia, Cristian Radu.
El a adăugat că proiectul are ca obiectiv principal creșterea gradului de atractivitate a sudului litoralului și municipiului Mangalia, precum și valorificarea potențialului turistic cultural.
În acest sens, vor avea loc restaurarea și valorificarea turistică durabilă a trei monumente istorice de valoare națională și universală din patrimoniul cultural al Mangaliei. Este vorba de zidul de incintă nordic-tronson estic și basilica siriană, colțul de nord-vest al incin-tei romano-bizantine și edificiile suprapuse, precum și mormintele paleocreștine de tip hypogeu, din incinta cetății Callatis.
De asemenea, la acest capitol se înscrie realizarea a trei amenajări peisagistice, precum și crearea infrastructurilor conexe de acces la monumentele istorice. Acestea se referă la plantări de gazon, arbuști și copaci, amenajarea aleilor de circulație și a căii de acces princi-pale, strada care suprapune zidul de incintă romano-bizantin, precum și iluminatul ambiental, în vederea punerii în valoare a vestigiilor reabilitate.
Primarul din Mangalia a mai spus că, în cadrul proiectului vor fi asigurate dotările și echipamentele necesare pentru accesul pietonal, dar și protecția pentru fiecare dintre cele trei monumente istorice.
O altă măsură din cadrul proiectului vizează crearea de noi locuri de muncă, fie permanente, fie temporare, pentru operarea parcului arheologic Callatis, după finalizarea activităților din cadrul proiectului. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei