Mirabela Călin și Laura Bobeș au părăsit Primăria Constanța după ce au ajuns pe mâna procurorilor

de Carmen MOCANU Luni, 22 Ianuarie 2024 438
Primarul Vergil Chițac a semnat luni, 22 ianuarie, dispozițiile privind constatarea suspendării de drept a raporturilor de serviciu ale Viorelei Mirabela Călin și ale Laurei Bobeș.
Prima a fost consilier juridic, clasa I, gradul profesional superior, gradația 4, în cadrul Biroului Legislație, Contracte, Avize de Legalitate și Legile Proprietății, iar a doua era șef Serviciu Resurse Umane, gradul II.
Cele două angajate ale Primăriei Constanța au recunoscut că au fraudat concursul pentru ocuparea funcției de secretar general al municipiului, din decembrie 2021. În sarcina Mirabelei Călin s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, iar în cea a Laurei Bobeş, cea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
La sfârșitul anului trecut, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție anunțau că au sesizat instanța de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpatelor:
- Bobeș Laura, la data faptei șef al Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Constanța, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
- Călin Viorela Mirabela, la data faptei funcționar public delegat în funcția de secretar al primăriei municipiului Constanța, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie – decembrie 2021, Primăria Municipiului Constanța a demarat procedurile necesare ocupării funcției de secretar general al Municipiului Constanța, funcție ocupată în acea perioadă, prin delegare, de către inculpata Călin Viorela Mirabela.
În acest context, inculpata Bobeș Laura, în calitate de secretar al comisiei de examinare, ar fi permis candidatei Călin Viorela Mirabela să formuleze și să redacteze marea majoritate a subiectelor la proba scrisă, despre care ar fi trebuit să ia cunoștință doar cu ocazia susținerii probei de concurs.
Concursul respectiv a fost întrerupt de intervenția procurorilor anticorupție.
În prezența avocaților, cele două inculpate au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 1 an închisoare cu amânarea aplicării executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
Dosarele de urmărire penală privind pe inculpatele Bobeș Laura și Călin Viorela Mirabela împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei