Proiect PNL: Bonificaţii pentru plătitorii de impozit pe profit care îl achită la termen

de Madalina PETRESCU Miercuri, 27 Septembrie 2023 186
Mai mulţi parlamentari PNL propun, într-un proiect legislativ, ca toţi contribuabilii buni-platnici, plătitori de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care în ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial sau în plată anticipată până la termenele scadente şi care la 1 ianuarie 2024 nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, să beneficieze de o bonificaţie de 3% exclusiv pentru realizarea de investiţii.

Propunerea legislativă, depusă la Parlament, completează Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Iniţiatorii proiectului sunt liberalii Nicolae Ciucă, Florin Roman, Bogdan Huţucă, Gabriel Andronache şi Alexandru Nazare.

"Începând cu 1 ianuarie 2024, contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi de plată, precum şi contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care achită impozitul trimestrial/plată anticipată până la termenele scadente beneficiază de o bonificaţie în cotă de 3% asupra impozitului datorat dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) în ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial/plată anticipată până la termenele scadente; b) la data de 1 ianuarie 2024, nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat; c) utilizează bonificaţia de 3% exclusiv pentru realizarea de investiţii prevăzute în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărâre a Guvernului, în grupa 1 construcţii, grupa 2 Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale şi plantaţii sau pentru susţinerea învăţământului profesional-dual", prevede iniţiativa legislativă.

Potrivit proiectului, bonificaţia de 3% se poate utiliza până cel târziu la data de 31 decembrie a anului în care aceasta se acordă. Suma care nu se foloseşte se restituie la bugetul de stat, cu dobânzile şi penalităţile corespunzătoare.

Bonificaţia se va utiliza exclusiv pentru finanţarea investiţiilor în construcţii, dotări, capitalizare creşterea producţiei şi formarea forţei de muncă. "Aşadar, impactul este pozitiv asupra creşterii economice şi asupra dinamicii PIB", au mai apreciat aceştia.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei