Reprezentanții UDTR au depus o coroană de flori şi au păstrat un moment de reculegere la bustul lui M.K. Atatürk, situat în Parcul Arheologic din Constanța

de Carmen MOCANU Sâmbătă, 11 Noiembrie 2023 7331
Preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, ing. Fedbi Osman, şi deputatul Iusein Ibram au participat la ceremonia de inaugurare a bustului fondatorului Republicii Türkiye, liderul militar şi politic M.K. Atatürk, care a avut loc vineri, 10 noiembrie 2023, la Constanţa. Preşedintele Fedbi Osman, prim-vicepreşedintele Iusein Gemal şi secretarul general Ervin Ibraim au depus o coroană de flori şi au păstrat un moment de reculegere la bustul lui M.K. Atatürk situat în Parcul Arheologic. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Ambasadorului Republicii Türkiye în România, E.S. Dl. Özgür Kıvanç Altan, a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, dl. Mihai Lupu, şi a primarului Vergil Chiţac. Ceremonia a fost urmată de o prelegere despre viaţa şi personalitatea lui M.K. Atatürk susţinută de Decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius”Constanţa, Conf. Univ. Dr. Emanuel Plopeanu şi de o alocuţiune a Ambasadorului Özgür Kıvanç Altan. Evenimentul a fost organizat de Primăria Constanţa în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa şi Consulatul General al Republicii Türkiye la Constanţa. La eveniment au mai participat: muftiul Cultului Musulman din România, dl. Murat Iusuf, preşedintele DEIK România, dl. Ömer Süsli, Consulul General al Republicii Türkiye la Constanţa, dl. Emre Yurdakul, coordonatorul Biroului TIKA Bucureşti, Hasan Burak Ceran, reprezentanţi ai corpului diplomatic turc acreditat în România şi ai comunităţilor turcă şi tătară. Au mai luat parte la manifestare din partea UDTR preşedinţii Comisiilor de cultură, femei şi tineret doamnele Serin Türkoğlu şi Melec Amet precum şi dl. Harun Osman. Astăzi, s-au împlinit 85 de ani de la trecerea în eternitate a lui M.K. Atatürk, primul Preşedinte al Republicii Türkiye.
Prezent la eveniment, edilul Vergil Chițac a transmis următorul mesaj: „Cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la moartea unei figuri reprezentative pentru secolul XX, a fost organizată o ceremonie memorabilă de dezvelire a bustului fondatorului Mustafa Kemal Atatürk, supranumit Tată al Turcilor, fondatorul și primul președinte al Republicii Turcia.
Cuvintele nu sunt suficiente pentru a descrie atât meritele incontestabile ale unuia dintre cei mai mari comandanți militari ai secolului trecut, cât și atmosfera aparte resimțită de toți cei prezenți în Parcul Arheologic. Pe parcursul unui deceniu și jumătate, Kemal Ataturk a dat un cu totul alt suflu poporului său, modernizându-l, promovând valori democratice, astfel încât să corespundă direcției în care evoluase lumea”. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei