Rezultatul alegerilor parlamentare, publicat în Monitorul Oficial

de Carmen MOCANU Vineri, 14 Decembrie 2012 168
Rezultatul alegerilor parlamentare din 9 decembrie a fost publicat vineri în Monitorul Oficial.Președintele Traian Băsescu a declarat vineri la Bruxelles că imediat ce se va publica rezultatul alegerilor parlamentare în Monitorul Oficial va convoca Parlamentul, punctând însă că trebuie să țină cont să nu se suprapună funcționarea a două Legislative.
"Imediat ce se publică rezultatul alegerilor în Monitorul Oficial, convoc Parlamentul, iar convocarea trebuie să țină cont de un element esențial: nu pot suprapune funcționarea a două Parlamente. Parlamentul actual își termină mandatul pe 19", a precizat Băsescu.
Șeful statului a spus că se va gândi dacă va convoca Parlamentul pe 19 decembrie, la ora 13,00. Administrația Prezidențială informase, marți, că președintele va convoca Parlamentul și va anunța programul de consultări pentru desemnarea prim-ministrului care să formeze viitorul Guvern, imediat după publicarea în Monitorul Oficial a rezultatului alegerilor.
La începutul lunii decembrie, Băsescu preciza că la consultările pentru desemnarea premierului după alegerile legislative va chema partidele, nu alianțele, susținând că liderii USL ar vrea să vină împreună pentru a se "supraveghea" unii pe alții. "Categoric partidele, pentru că în Constituție art. 103 face referire strict la partide. Dacă vă uitați în legea partidelor, definiția pentru partide și alianțe este diferită. Eu nu pot să încalc Constituția. În plus, ar mai avea un efect dacă aș accepta să discut cu alianțe, mai ales când vorbim de USL care spune că va obține peste 50% - nu mai am dreptul să consult celelalte partide pentru că este prevedere expresă în Constituție, când un partid obține 51%, numai cu el se face consultarea", afirma Băsescu, înainte de alegeri.
El a precizat că, în cazul în care USL va solicita să vină numai împreună la consultări, atunci el nu va avea nicio posibilitate să fie "drăguț", iar cei care formează Uniunea vor trebui să aibă încredere unii în alții.
* * * Uniunea Social Liberală a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminica trecută, după numărarea totală a voturilor, conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central. La Camera Deputaților USL a obținut 58,63% dintre voturi, ARD - 16,50%, PP-DD - 13,99%, UDMR - 5,13%. La Senat USL a obținut 60,10%, ARD - 16,70% , PP-DD - 14,65%, UDMR - 5,23%. Prezența la urne a fost de 41,76%.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei