România, pe primul loc în Europa la fraudele cu fonduri europene

de Carmen MOCANU Luni, 23 Iulie 2012 190
Cu 142 de miliarde de euro fonduri acordate în fiecare an, Uniunea Europeană a decis să înăsprească lupta împotriva fraudării fondurilor structurale și de coeziune.
Țară membră nouă a Uniunii Europene, România este subiectul unui dispozitiv de control particular, care explică parțial numărul mare de cazuri de fraudă semnalizate.
Astfel, raportul Comisiei Europene privind semnalările de fraude și nereguli precizează că România a beneficiat de un program special de subvenții pentru achiziția de materiale industriale și agricole, categorii afectate de deturnarea de fonduri.
"Ceea ce este îngrijorător în cazul României este rata slabă a condamnărilor în urma procedurilor judiciare începute", a precizat Lothar Kuhl, reprezentant al Biroului European antifraudă. El a precizat că, de cele mai multe ori, cauzele sunt anchetate, însă suspecții sunt rareori condamnați.
"Important nu este atât numărul de cazuri transmise, cât eficacitatea cu care acestea sunt gestionate de autoritățile naționale. Statele care prezintă rate mari de cazuri fără condamnări în justiție trădează de fapt ineficiența sistemelor lor judiciare de a-i pedepsi pe vinovați.
În România, în 73,4% dintre acțiunile inițiate s-a renunțat la acuzații, în timp ce doar în 23,4% din cazuri s-au pronunțat condamnări", se mai arată în raport.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei