"România și-a atins toate obiectivele. Vom avea un comandament NATO pe teritoriul țării"

de Cuget Liber Vineri, 05 Septembrie 2014 128
Președinele Traian Băsescu susține o declarație de presă. Înițial, declarația a fost anunțată pentru ora 14:30, dar a fost reprogramată întrucât Summitul nu s-a încheiat.
Iată ce a declarat președintele după summit-ul NATO

Acest summit a demonstrat că nu există șefi de stat care să nu fi înțeles misiunea fundamentală a NATO. Este un summit al solidarității, care dă un semnal extrem de puternic, că la orice risc, oricât de mic, în legătură cu membrii organizației NATO, toată organizația este gata să-și îndeplinească misiunea fundamentală în baza art. 5.
Mai este mesaj, că libertatea nu este gratis. Iar asta trebuie să înțeleagă toți demagogii. Indiferent unde se află ei în interiorul organizației.
Am avut un set de obiective, în ceea ce ne privește, toate au fost atinse, o spun fără reținere. Aș vrea să mulțumesc ambasadorului Stoian, ambasadorul nostru la NATO, care a fost omul de contact și negociere în structurile NATO.
Acest summit a adoptat 20 de documente, în care 5 sunt publice, iar 15 sunt secrete. Declarația summit-ului acoperă practic, generic, uneori eliptic, toate cele 15 documente care rămân secrete și după care structurile militare trebuie să pună în aplicare deciziile politice luate.

Obiectivele noastre așa cum sunt reflectate în documentele NATO: adoptarea planului de acțiune. Prin acest document s-a decis prezența trupelor NATO, inclusiv în România. Foarte mulți ați transmis, noi baze militare în România. România are doi baze militare în România: Deveselu și Kogălniceanu. Planul de acțiune mărește prezența militară în România.
Spre exemplu, avem pe teritoriu 1400 de militari americani, din ei, 600 sunt pușcași marini. Aceste efective vor crește. Vom avea o structură de comandament NATO. România figurează ca fiind stat care a oferit facilități pentru un comandament NATO, de dimensiuni acceptabile.
În plan bilateral, cu SUA, crearea unui centru de antrenament și exerciții la Marea Neagră, care se va face împreună cu flota României și cu cea a Bulgariei.
Extrem de important pentru noi este că Marea Neagră este evidențiată cu o dimensiune importantă a securității euroatlantice, ca urmare a evenimentelor din Ucraina.

În 2015, baza de la Deveselu va fi funcțională
Există și un angajament care nu îi va place premierului, angajamentul aliaților că se va ajunge la 2% din PIB pentru bugetul apărării. România va fi națiune-cadru pentru programul care vizează securitatea cibernetică a României.
Sursă livetext: www.realitatea.net

Taguri

Comentează știrea

info-flota de lacul NATO
6 septembrie 2014
salvati de....Nato

OO,ce veste minunata.Multumim don Presedinte,vom putea dormi ca boul pe coada,Numai ca s-au schimbat datele problemei privind amenintarile belicoase.Rusii nu au,,invadat''Ucraina ,in schimb i-au primit cu bratele deschise pe cei carora nu le-a placut politica celor de la Kiev care au fost ,,votati''numai de,,maidanezi''.Si uite ca la toata parada asta ,,summita'' a razboinicilor intunericului singura masura a fost cresterea aparanta a structurior NATO si date in intretinerea ,,solicitantilor''.O tara ,al carui popor este nemultumit de nivelul de trai , de politica guvernantilor ,de lipsa de coerenta a politicienilor in continuarea atingerii unor obiective si satul de golaneala politicianista,nu poate fi stapanit nici de toate structurile NATO ,mai ales daca este incurajat si de ,,prieteni''.Galceava ucraineana nu a fost rezolvata inca dar cel putin s-a incetat focul,nu mai mor oameni. Si asta nu urma interventiei directe a ,,prietenilor''ci, sau asezat la masa negocierior la sfatul lui Putin si al lui Merkel,cam tarziu ce este drept.Asa ca don,Presedinte mai ai putin si ai scapat de nemultumirea ,,boborului''dar,in niciun caz cu ajutorul NATO ci cu tactica mult mai perversa,lupta politica in imagini ,aparenta si presa scrisa partinitoare

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei