Senatul nou ales se va întruni miercuri, la ora 13,00

de Carmen MOCANU Luni, 17 Decembrie 2012 124
Noul Senat ales în urma alegerilor parlamentare se va întruni miercuri, la ora 13,00, data fiind stabilită prin decretul de convocare emis de președintele Traian Băsescu.
Potrivit Regulamentului, noul Senat va trebui să aleagă componența viitorului Birou Permanent, până la acel moment lucrările Camerei superioare fiind conduse de cel mai în vârstă senator, în calitate de președinte de vârstă, asistat de cei mai tineri patru senatori, în calitate de secretari.
Astfel, senatorii vor trebui să își aleagă un Birou Permanent, format din patru vicepreședinți, patru secretari și patru chestori. Biroul Permanent este constituit în urma negocierilor dintre liderii partidelor parlamentare, respectându-se configurația politică rezultată în urma alegerilor. Vicepreședinții, secretarii și chestorii Senatului sunt aleși la începutul fiecărei sesiuni ordinare, la propunerea grupurilor parlamentare cărora le-au fost repartizate locurile respective. Aceștia pot fi revocați înainte de expirarea mandatului.
Președintele Senatului, care este și membru al Biroului Permanent, este ales, prin vot secret, pentru întreaga legislatură 2012 - 2016. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere de candidat pentru această funcție. Este declarat ales președinte al Senatului candidatul care a întrunit votul majorității senatorilor.
Până la alegerea noului Birou Permanent pot avea loc, în Senat, numai dezbateri cu privire la validarea mandatelor de senator, la procedurile necesare depunerii jurământului sau dezbateri legate de constituirea noului Senat.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei