Trei spitale din Constanța, în cursă pentru obținerea finanțării prin PNRR

de Florentina BOZÎNTAN Marţi, 03 Ianuarie 2023 1264
Constanța intră cu trei proiecte pentru structuri medicale noi în cursa scurtă pentru obținerea finanțării PNRR pe infrastructură spitalicească. Este vorba despre Departamentul „Sănătatea mamei și copilului“ – un corp nou de 9 etaje, la Spitalul Județean Constanța, Pavilion de Pneumologie III la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Palazu Mare și o Policlinică municipală de cardiologie și oncologie.

Echipa Ministerului Sănătății a anunțat, la sfârșitul anului ce s-a încheiat recent, finalizarea primei etape de evaluare a celor 46 de dosare de finanțare depuse în cadrul apelului Infrastructură spitalicească publică nouă aferent Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Dintre acestea, 42 au îndeplinit criteriile de eligibilitate prevăzute în legislație și vor intra în următoarea etapă de analiză în vederea acordării punctajului conform metodologiei de evaluare.
În urma aplicării criteriilor de prioritizare, din cele 42 de dosare eligibile vor fi selectate minimum 25 de obiective de investiții în limita bugetului aferent PNRR. Lista finală va fi pusă în transparență decizională în luna ianuarie 2023, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății, și va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern. Banii alocați ar urma să fie folosiți pentru construirea de noi spitale, dar și pentru corpuri de spital, pavilioane sau secții noi.
Primul pe lista celor 46 de proiecte de finanțare care au trecut de prima etapă eliminatorie este Departamentul „Sănătatea mamei și copilului“, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța. Potrivit conducerii Consiliului Județean Constanța, inițiatorii proiectului, noua construcție va fi în incinta Spitalului Județean, în locul a două grupuri sanitare ce vor fi demolate. Aceasta va avea o suprafață construită la sol de aproximativ 3.500 mp, două etaje de subsol, un demisol, parter, opt etaje medicale și etajul 9 – tehnic, retras. Noul corp va fi destinat secțiilor de obstetrică - ginecologie, neonatologie, pediatrie și chirurgie ortopedică pediatrică, va beneficia de 365 de paturi, respectiv 247 paturi pentru spitalizare continuă, 79 paturi spitalizare de zi și 39 paturi pentru terapie intensivă. De asemenea, va mai cuprinde două blocuri operatorii, unul pentru obstetrică - ginecologie cu cinci săli de operații și unul pentru chirurgie pediatrică, cu patru săli de operații. Se va înființa și o unitate de primiri urgențe pentru pediatrie și ginecologie. „În elaborarea acestui proiect am pornit, în primul rând, de la necesitatea realizării unui obiectiv destinat, în mod special, îngrijirii și tratării medicale a copiilor. Infrastructura de sănătate a județului Constanța este reprezentată de SCJU, un spital gândit acum zeci de ani, ca un monobloc ce nu poate fi adaptat necesităților actuale și recomandărilor europene”, declara Mihai Lupu, președintele CJC. Valoarea investiției urmează să se ridice la aproximativ 150 milioane de euro, după cum a arătat și vicepreședintele Petre Enciu.
Proiectul unui pavilion nou la spitalul din Palazu Mare a trecut de prima selecție
Un alt proiect care se regăsește pe lista celor 46 de dosare eligibile vizează construirea unui Pavilion de Pneumologie în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța. Pavilionul ar urma să aibă demisol, parter și trei etaje și ar urma să fie ridicat în curtea unității medicale din Palazu Mare. Dacă va fi aprobată finanțarea, pavilionul va avea în componență secții de spitalizare continuă, cu un total de 117 paturi, din care 90 de paturi pentru pneumologie, șapte paturi - ATI, zece paturi - chirurgie toracică, laborator de analize medicale, laborator de imagistică cu aparate Roentgen și computer tomograf, laborator de explorări funcționale și compartiment de bronhologie intervențională. „Adaptarea infrastructurii la nevoile de servicii de sănătate actuale este aproape imposibilă sau mult mai costisitoare decât construcția unei clădiri noi în care să se transfere activitatea curentă a spitalului, având în vedere că cele existente au fost construite în prima parte a secolului XX. Astfel, este imperios necesară realizarea unei clădiri noi unde să poată fi înființat Pavilionul Clinic de Pneumologie III”, afirma directorul medical al spitalului, dr. Ariadna Petronela Fildan.
Pe listă se află și Policlinica municipală de Cardiologie și Oncologie
Lista publicată de minister cuprinde și un al treilea proiect, tot din Constanța, și anume construirea unui spital nou, o Policlinică municipală, cu specialitățile cardiologie și oncologie.
„Din nou, vești excelente pentru Constanța. Noul Spital de Oncologie și Cardiologie, pe care îl vom construi de la zero pe bulevardul Aurel Vlaicu (teren de 19.660 mp, zona intersecției dintre Aurel Vlaicu și Tomis), este eligibil pentru finanțare prin PNRR. Urmează evaluarea tehnică și ierarhizarea. Valoarea proiectului este de aproximativ 103 milioane de euro, dintre care aproximativ 98 de milioane reprezintă finanțarea nerambursabilă”, a afirmat primarul Constanței, Vergil Chițac.
Noul spital va avea cȃte două funcționalități pentru specializările oncologie și cardiologie: ambulatoriu cu paturi de zi și spitalizare continuă, inclusiv ATI. Numărul total al paturilor se va ridica la 104. Spitalul va funcționa într-o clădire cu demisol, parter și trei etaje, după următorul plan: demisol - farmacie, laborator de analize; parter - camera de Gardă, mamografie, RMN, CT, X-RAY (4 paturi); etaj 1 - spitalizare de zi (36 de paturi), cabinete consultații, recoltare probe; etaj 2 - bloc operator (două săli de operație), secție ATI (două saloane cu 10 paturi); etaj 3 - spitalizare continuă (27 de saloane a câte 2 paturi, cu grup sanitar propriu). „Totul va fi nou și construit la cele mai înalte standarde de calitate. Odată cu implementarea și finalizarea acestui proiect, îmi doresc să scăpăm de trista butadă conform căreia «cel mai bun doctor este trenul spre București»”, a mai afirmat primarul Constanței. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei