USL cere alegeri anticipate. Șeful statului vrea stabilitate politică

de Carmen MOCANU Miercuri, 22 Iunie 2011 373
 Șeful statului a discutat, ieri, la Cotroceni, cu partidele și grupurile parlamentare despre revizuirea Constituției - proiect declarat neconstituțional, în anumite puncte, de către CC - și despre reorganizarea administrativă - subiect care a stârnit controverse diplomatice și dispute politice. 

Președintele Traian Băsescu a invitat partidele și grupurile parlamentare la un dialog despre revizuirea Constituției și reorganizarea țării. În invitația transmisă, președintele a menționat că fiecare delegație poate avea cinci repre-zentanți. Cu toate acestea, USL a fost reprezentat doar de Crin Antonescu și Victor Ponta. 
Băsescu a declarat, în timpul consultărilor, că, prin organizarea în opt județe mari, procesul de descentralizare ar fi mult mai profund și real. "Simplificarea funcționării statului român este în interesul oricărui cetățean. Nu mai putem merge pe teoria hai să amânăm. România este plecată pe un trend al reformării sale. Partea de administrare a României nu poate rămâne în afara acestui proces de reformare a statului", a spus Traian Băsescu. 
De partea cealaltă, reprezentanții USL i-au propus președintelui Traian Băsescu formarea unui Guvern tehnocrat susținut inclusiv de opoziție și declanșarea de alegeri parlamentare anticipate în noiembrie 2011, șeful sta-tului replicând că acest lucru înseamnă împingerea țării în instabilitate politică. 
"Propuneți să intrăm într-o criză politică, să avem alegeri anticipate", a replicat președintele Băsescu. "Orice propunere de vulnerabilizare a stabilității politice este exclusă, cel puțin din partea mea nu va exista un suport", a adăugat președintele. 
Totuși, cei de la USL au mers mai departe cu propunerile lor și au solicitat ca, până pe 15 iulie, să se înființeze un Comitet economic anticriză, format din putere, opoziție și reprezentanți ai Băncii Naționale. Acest comitet ar trebui să convină asupra unor măsuri imediate anticriză, ce ar trebui aplicate de un Guvern de tehnocrați. 
În propunerea USL, Guvernul de tehnocrați ar trebui să aibă două sarcini: aplicarea acestor măsuri anticriză și organizarea alegerilor anticipate parlamentare în noiembrie 2011. 

În timpul consultărilor cu președintele, Victor Ponta a precizat că termenul la care Guvernul de tehnocrați ar urma să fie constituit este de 1 august, iar anticipatele ar trebui organizate până cel mai târziu 30 noiembrie 2011. De asemenea, USL dorește ca, până la 15 septembrie, Parlamentul să adopte modificarea legii electorale pentru reducerea numărului de parlamentari. 
Proiectul legislativ depus de PSD la Parlament prevede 325 de parlamentari, însă Ponta i-a spus șefului statului că USL ar sprijini și o variantă cu mai puțini parlamentari, după ce președintele a făcut referire la referendumul în care s-a votat pentru 300. 
O altă propunere avansată de USL este ca noul Parlament ales după anticipate să inițieze în procedură rapidă discuțiile pentru revizuirea Constituției și a reorganizării administrativ-teritoriale, termenul de adoptare fiind 15 aprilie 2012, astfel încât la alegerile locale din iunie 2012 să se organizeze și referendumul de aprobare a modificării Constituției.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei