Afecțiuni care duc la apariția bubiţelor pe cap

de Mirabela ȘERBĂNESCU Duminică, 17 Septembrie 2023 631
Bubițele în cap reprezintă o problemă neplăcută, atât din cauza aspectului inestetic, dar și a durerii, arsurilor sau altor manifestări clinice pe care le pot genera (mâncărimea scalpului, căderea părului sau mătreață). Specialiştii susţin că acestea nu afectează, însă, doar scalpul, ci și aspectul firelor de păr și pot fi expresia unei game variate de afecțiuni dermatologice, de la infecțiile sau inflamațiile locale și până la bolile autoimune cu manifestare dermatologică. În numeroase cazuri, aceste manifestări clinice pot fi similare de la o boală la alta, dar ceea ce face diferența între diferitele tipuri de patologii constă în caracteristicile macroscopice ale acestor bubițe apărute pe suprafața scalpului.
De exemplu, pediculoza este o infecție a scalpului caracterizată prin apariția unor mâncărimi în regiunea occipitală a capului, cu extindere pe toată suprafața pielii păroase, însoțită de papule, cruste, excoriații sau eroziuni.
Bolnavii diagnosticați cu foliculite acute superficiale pot acuza apariția, la nivelul pielii capului sau în alte regiuni păroase ale corpului, în straturile superficiale ale pielii, a unor pustule de dimensiuni reduse, dispuse izolat sau în grupuri, având în centru firul de păr.
Dermatita atopică se caracterizează prin apariția unor papule de dimensiuni variabile, însoțite de eritem, edem și prurit local. Cel mai frecvent, leziunile apar pe suprafața corpului care a intrat în contact cu un factor alergenic. Afecţiunea se caracterizează prin apariția unor papule pe suprafața pielii scalpului, determinate de diferiți alergeni, precum șamponul sau balsamul de păr utilizat, produsele cosmetice utilizate pentru coafare etc. Dermatita seboreică sau mătreața este o afecțiune cutanată, caracterizată prin apariția, pe pielea păroasă a capului, a unei erupții lipsite de mâncărime, cu evoluție cronică și recidivantă.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei