Afecțiunile pentru care prescripția de antibiotice poate fi dăunătoare

de Petruta RIDICHE Vineri, 05 Ianuarie 2024 210
Fiți atenți la prescripția inutilă și dăunătoare de antibiotice! Medicul pediatru Mihai Craiu ne atenționează în ceea ce privește recomandarea de antibiotice atunci când nu este cazul.
Specialistul recomandă ca, înainte să solicităm sau să acceptăm un plan de acțiune bazat pe tratamentul cu antibiotice, să apelăm la ajutorul Scorului Centor.
„Cum putem reduce prescripția inutilă și dăunătoare de antibiotice? Folosind pentru cazurile de maladie acută cu un scor de predicție. Înainte de a ne grăbi să solicităm sau să acceptăm un plan de acțiune bazat pe tratamentul cu antibiotice, putem calcula, cu ajutorul scorului Centor, cât este de mare riscul de faringită streptococică. Exprimat ca %. Când procentul este foarte mic este prudent să așteptăm rezultatul unui exsudat faringian. Test rapid sau exsudat normal”, transmite medicul.
Problema practică ce se pune atunci când este vorba de un pacient cu „roșu în gât” e una singură, susține specialistul. Se pune întrebarea dacă este sau nu infecție cu streptococ beta-hemolitic. Se poate anticipa destul de rezonabil acest risc, atunci când sunt foarte multe cazuri în același timp, utilizând un instrument de predicție clinică. „Pentru noi, aici în România, cred că este perfect aplicabil, deoarece avem un apetit special pentru antibiotice de toate felurile. Se cheamă Scorul Centor și poate fi utilizat gratuit de toată lumea”, a explicat medicul pediatru, oferind exemplul unei adolescente de 16 ani ce se confrunta cu febră mare, tuse frecventă și durere în gât. „Calculând scorul Centor, iese o valoare de 2. Adică 11-17% risc teoretic de boală streptococică. Ar fi util de făcut un test rapid de streptococ înainte de a ne repezi cu administrarea de antibiotice. Zis şi făcut. Rezultatul? Test negativ. Regula se aplică doar la boli acute recente cu debut de cel mult 3 zile”, a completat specialistul.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei