Alimentele provenite din mediul marin, cele mai bogate în iod

de Cuget Liber Luni, 01 Septembrie 2008 1036
Iodul face parte din cele mai cunoscute și importante elemente pentru sănătatea omului. Cantitatea de iod în alimentație este diferită și depinde de conținutul lui în mediul din care provin. Cele mai bogate în iod sunt alimentele provenite din mediul marin. Foarte bogate în iod sunt planctonul și, mai ales, unele ierburi marine (până la 2 % din greutatea lor). Apa potabilă aduce 10-15% din totalul necesarului zilnic de iod al omului. Sunt bogate în iod apele marine, care conțin 17-50 mg/l. Apele dulci conțin 0,2-2,0 mg/l. În organism cantitatea de iod este aproximativ 25 mg, cea mai mare parte fiind concentrată în glanda tiroidă (15 mg). În carența de iod este afectată glanda tiroidă. Profilaxia presupune normalizarea prin diferite mijloace a aportului de iod în organism. Cea mai răspândită metodă este adăugarea iodului în sarea de bucătărie.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei