Alimentele ultraprocesate afectează funcționarea sistemului nervos

de Mirabela ȘERBĂNESCU Sâmbătă, 29 Octombrie 2022 285
Sunt bune, gustoase, dar pot fi și periculoase. Consumul de alimente ultraprocesate generează o serie de riscuri pentru sănătatea mintală și pentru funcționarea sistemului nervos dacă obișnuiți să le aveți în meniu prea des. Specialiștii sunt de părere că aceste produse concentrează substanțe inflamatorii care pot afecta plasticitatea neuronală și că au în compoziție, câteodată, aditivi artificiali de calitate îndoielnică.
Nu spune nimeni că, din când în când, nu puteți să mâncați și așa ceva, dar nu exagerați, pentru că aceste produse pot influența și microbiota, ceea ce duce la trecerea substanțelor toxice în creier. Potrivit cercetărilor, consumul regulat de produse industriale ultraprocesate crește incidența demenței și a altor patologii neurodegenerative. Dr. Gabriela Gherghișanu este de părere că aceste produse duc la acumularea de toxine în organism, așa cum este cazul compușilor beta-amiloizi. „În acelaşi timp, alimentele ultraprocesate pot contribui la formarea radicalilor liberi în organism și la depunerea lor ulterioară în țesuturi. Din păcate, şi viteza proceselor de îmbătrânire va crește. Mai mult decât atât, consumul acestor produse a fost corelat cu o fragilitate mai mare la vârstnici, dar există studii care asociază prezența alimentelor procesate industrial în dietă cu o prevalență mai mare a depresiei la adulți. Riscul este și mai mare atunci când nivelul de activitate fizică este scăzut. În orice caz, nu toate alimentele ultraprocesate sunt la fel de dăunătoare. Cele mai rele sunt cele făcute cu grăsimi de proastă calitate. Comunicarea strânsă care există între intestine și creier nu mai este un secret. Microbiota reprezintă ansamblul de microorganisme din tractul digestiv, iar menținerea diversității și densității acesteia va ajuta la reducerea riscului de a suferi de diverse patologii. Printre acestea se numără depresia, anxietatea și bolile neurodegenerative”, a subliniat medicul.

Aşadar, dieta poate condiționa foarte mult funcționarea microbiotei și caracteristicile acesteia. Cert este că zaharurile simple, aditivii artificiali și grăsimile trans afectează negativ microbii din tractul digestiv. Astfel, există mai multe șanse ca toxinele să traverseze bariera intestinală și să ajungă în sânge, iar ulterior în țesuturi. Pentru a evita această problemă, nu este necesară numai reducerea consumului de alimente ultraprocesate, ci și includerea în dietă a alimentelor lactate fermentate și a fibrelor. La ora actuală, principalele ghiduri alimentare recomandă consumul a cel puțin 25 grame de fibre în fiecare zi. Atenţie, însă! Nu toate fibrele generează același efect. Cele care au cel mai mare impact asupra microbiotei sunt cele solubile, care cresc în dimensiune la contactul cu apa și fermentează. Revenind la alimentele ultraprocesate, acestea au un efect negativ asupra sănătății mintale întrucât cresc nivelul de inflamație și oxidare din organism. Acesta este şi motivul pentru care menținerea unei diete optime va ajuta la îmbunătățirea sănătății mintale. În plus, ţineţi cont de calitatea somnului, precum și de exercițiile fizice și obiceiurile sănătoase.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei