Când este dăunătoare apa de gură?

de Petruta RIDICHE Joi, 27 Aprilie 2023 234
Cei mai mulți oameni folosesc zi de zi apă de gură pentru a elimina eficient bacteriile periculoase din cavitatea orală și pentru obținerea unei respirații proaspete. Și, deși face parte dintr-o rutină corectă de îngrijire orală, dacă se folosește în exces poate deveni periculoasă.
Specialiștii menționează că apa de gură conține clorhexidină, un dezinfectant eficient în uzul dentar. Dar unele studii recente concluzionează că apa de gură reduce cantitativ diversitatea bacteriană și elimină și bacteriile bune, utile.
„Deși are beneficiile sale pe moment, nu este indicat să o folosim zilnic. S-a demonstrat că, dacă folosim apa de gură cu clorhexidină pentru 7 zile consecutiv, pH – ul salivar scade, iar acest lucru are un efect dăunător asupra dinților, ducând la apariția cariilor. Un alt impact negativ al clorhexidinei este și acela că, dacă este folosită constant, stimulează creșterea cantitativă a bacteriilor care produc pH acid”, specifică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Utilizarea în exces a apei de gură poate avea și efecte precum colorarea limbii, dacă produsul conține clorhexidină, mentol sau alunul vrăjitoarelor. Echilibrul și măsura sunt, totuși, importante în orice. Apa de gură trebuie folosită prudent, cu pauze și conform unei scheme fixate împreună cu medical stomatolog. Trebuie evitată și apa de gură cu alcool, pentru că usucă mucoasele și creează o senzație neplăcută. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei