Cearcănele la copii pot fi puse pe seama tulburărilor de somn

de Cuget Liber Miercuri, 26 Iunie 2024 322
Nopţile nedormite şi oboseala acumulată de-a lungul timpului se aştern pe chipul nostru sub forma unor cearcăne adânci. De cele mai multe ori, cearcănele sunt un simptom al oboselii la adulţi, însă şi copiii le pot avea. Cauzele lor pot fi multiple, de la prea multe ore petrecute în faţa televizorului sau calculatorului, la boli grave ce necesită tratament imediat.
În unele cazuri, susțin specialiștii, cearcănele sunt ereditare. O piele foarte albă şi foarte fină în jurul ochilor copiilor poate da impresia prezenţei cearcănelor. Totuşi, există şi situaţii în care ele sunt un simptom al unei probleme mai mult sau mai puţin grave. „Cearcănele la copii pot avea foarte multe cauze. Ele pot fi un simptom al parazitozelor, anemiei, sindromului de oboseală cronică sau al infecţiilor te tipul sinuzitelor. De asemenea, cearcănele la copii pot fi puse pe seama tulburărilor de somn, problemelor cu tiroida sau chiar a bolilor cronice”, a declarat dr. Anca Sima, medic primar pediatrie.
Totodată, ele pot fi un semn de deshidratare, care la rândul său poate fi consecinţa altor afecţiuni. Cea mai frecventă cauză a cearcănelor la copii este congestia nazală, care se manifestă prin creşterea în volum a vaselor sangvine din jurul ochilor, fapt ce dă un aspect întunecat pielii. Congestia nazală poate fi provocată de un guturai sau de o alergie.
În acelaşi timp, cearcănele mai pot fi cauzate de sinuzite cronice, de răceli recurente sau de respiratul frecvent pe gură, din cauza polipilor nazali măriţi.
Majoritatea părinţilor care observă cearcăne în jurul ochilor copiilor cred că acestea sunt provocate de lipsa de vitamine şi minerale sau de odihna insuficientă. Drept urmare, decid să administreze celor mici diverse suplimente alimentare, fără a şti că cearcănele pot ascunde probleme mult mai complexe. Medicii vă sfătuiesc, însă, să nu trataţi singuri sau cu superficialitate cearcănele la copii.
„Tocmai pentru că în spatele cearcănelor se poate ascunde o varietate de afecţiuni, mai mult sau mai puţin grave, recomand părinţilor să se prezinte cu cei mici la medic pentru investigaţii”, precizează dr. Anca Sima.
De obicei, atunci când prevestesc o boală gravă, ele sunt însoţite şi de alte simptome. Este important ca medicul pediatru să le analizeze şi, ţinând cont de ele, să recomande efectuarea unor teste speciale. Oricum, indiferent dacă există sau nu şi alte semne ale unei afecţiuni mai grave, prezentaţi-vă cu cel mic la cabinetul medical, pentru a elimina orice suspiciune şi pentru a rezolva problema cât mai curând. Toate acestea, având în vedere faptul că, spre deosebire de adulţi, copiii nu ar trebui să aibă motive să fie obosiţi. În plus, asiguraţi-vă că cel mic bea apă suficientă, consumă legume şi fructe şi doarme cel puţin opt ore pe noapte. Apoi, limitaţi orele petrecute în faţa ecranului şi încurajaţi-vă copilul să aibă activităţi în aer liber, întrucât mişcarea şi jocurile interactive vor reduce riscul de insomnie şi contribuie la întărirea sistemului imunitar.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei