Copiii până la cinci ani, suspuși consultațiilor preventive

de Andreea NĂSTASE Sâmbătă, 23 Mai 2015 152
Pe lângă evaluarea pediatrică anuală, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani vor ajunge mai des la medic. Motivul îl reprezintă consultațiile de prevenție care fac parte din noul contract-cadru.
Consultația preventivă a copiilor la vârsta de 2 ani, 3 ani, 4 ani și 5 ani și cuprinde evaluarea practicilor nutriționale (anamneza nutrițională adresată părinților) și consiliere pentru o alimentație sănătoasă și comportament alimentar sănătos al întregii familii, continuă profilaxia rahitismului numai în perioadele reci ale anului (septembrie - aprilie), evaluarea dentiției și igiena orală, administrarea de fluor pentru profilaxia cariei dentare, evaluare și consiliere pentru activitatea fizică, evaluare și consiliere pentru dezvoltarea neuro-psiho-emoțională. Totodată, copiii vor beneficia de screening-ul tulburărilor de vedere, iar mamele vor primi sfaturi de conduită pentru prevenirea accidentelor, pentru afecțiunile obișnuite vârstei, recunoașterea simptomelor care trebuie raportate fără întârziere.
Mai mult, identificarea eventualelor deficiențe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului se va realiza prin aplicarea unui chestionar care vizează arii de dezvoltare psiho-motorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist. Acesta se efectuează la vârsta de 2 și respectiv 3 ani a copilului.
Pentru un scor care indică un risc mediu și sever se recomandă trimiterea către medicul de specialitate psihiatrie pediatrică.
În cadrul consultațiilor preventive, copiii beneficiază de investigații paraclinice - analize de laborator, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, dacă în anul în care se acordă consultații preventive de evaluare a riscului individul nu a efectuat aceste investigații.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei