Copilul are scolioză? Cum prevenim și tratăm deficiențele coloanei vertebrale

de Teodora MÎNDRU Marţi, 14 Aprilie 2015 891
O afecțiune comună în rândul copiilor școlari este scolioza, deformarea coloanei într-o parte sau alta, care este cauzată, în cele mai multe cazuri, de o poziție incorectă a corpului, existând și cazuri de scolioză severă, în care sunt implicați factori genetici responsabili pentru apariția ei.
Pentru a putea fi corectate aceste deficiențe fizice ale coloanei vertebrale, părinții copiilor sunt sfătuiți de către specialiști să fie atenți la stilul de viață al celui mic și la poziția corpului, prevenția fiind extrem de importantă. Astfel, se recomandă vizite periodice la medicul de familie sau la medicul școlar, în vederea depistării precoce a acestei afecțiuni.
"Când dăm diagnosticul de scolioză, înseamnă că vorbim despre o înclinare, o curbură a coloanei, într-o parte sau alta. Odată ce a apărut, scolioza trebuie luată în evidență și e nevoie de o atitudine foarte complexă, pentru că, de foarte multe ori, părinții o neglijează. Primul lucru pe care trebuie să-l facă părinții unui copil cu scolioză este să se prezinte cu acesta la medicul de familie sau la medicul școlar cel puțin de două ori pe an, unde va fi controlat, prevenția fiind și în acest caz foarte importantă", a explicat dr. Gheorghe Dumitru, medic primar în medicina sportivă.
Când apare scolioza
Specialiștii susțin că înotul este singurul sport care poate contribui la corectarea deficiențelor fizice ale coloanei vertebrale. Gimnastica medicală este, de asemenea, foarte importantă, iar în anumite cazuri, medicii recomandă purtarea unui corset. Deși apare mai frecvent la fete, scolioza prezintă un risc mare de agravare în perioada de creștere a copilului.
"Singurul sport care poate contribui la corectarea unor deficiențe fizice ale coloanei vertebrale este înotul. Odihna este, de asemenea, foarte importantă, însă trebuie făcută în anumite condiții, astfel încât coloana vertebrală să fie cât mai corectată în timpul odihnei, iar salteaua trebuie să fie tare, nicidecum moale. În perioada de creștere a copilului, când există riscul cel mai mare de agravare, e nevoie de o atenție deosebită. La fete apare mult mai frecvent scolioza. Identificate de la un stadiu cât mai precoce, acestea pot fi corectate. Pe lângă odihnă, gimnastică și înot, în anumite situații se recomandă și corsetul; e destul de costisitor, însă contribuie și Casa de Asigurări", a menționat dr. Gheorghe Dumitru.
"Scoliozele au potențial de agravare în timp"
Toate eforturile de corectare a coloanei vertebrale pot fi în zadar dacă stilul de viață al celui mic este unul haotic. Dr. Gheorghe Dumitru a precizat că a avut mulți pacienți cu scolioză, care nu au luat afecțiunea în serios și nu au lucrat cum ar fi trebuit.
"În situația în care copilul nu se odihnește și nu se hrănește cum trebuie, stă la calculator până noaptea târziu, atunci face degeaba gimnastică medicală de două ori pe săptămână la cel mai performant centru de gimnastică. O deficiență de coloană poate să apară și din cauza picioarelor inegale, ceea ce înseamnă că cel mic nu calcă în mod identic. Important este ca părinții să fie atenți la copiii lor și la deficiențele pe care la au la coloana vertebrală, deoarece scoliozele au un potențial de agravare foarte mare în timp", a subliniat dr. Gheorghe Dumitru. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei