Fumatul, principalul factor care declanşează boala de reflux esofagian

de Cuget Liber Duminică, 30 Iunie 2024 150
Durerile de stomac, tusea uscată sau senzaţia de „nod în gât” se pot confunda cu problemele cardiace, spun medicii, însă principala problemă este refluxul esofagian care în timp, produce ulcerul esofagian, o boală greu de ţinut sub control.
Fumătorii sunt cei mai predispuşi la boală, iar principalii factori de risc în apariţia bolii de reflux esofagian sunt fumatul, diabetul zaharat şi obezitatea, fapt pentru care medicii recomandă ca persoanele care se ştiu cu astfel de obiceiuri sau probleme să renunţe la ele şi să îşi reechilibreze stilul de viaţă. „Simptomele de BRGE, aşa cum este cunoscută boala de reflux esofagian includ refluxul acid şi arsurile retrosternale. Ambele sunt simptome descrise de mulţi pacienţi la anumite intervale de timp. Când acuzele sunt prezente cel puţin de două ori pe săptămână sau interferă calitatea vieţii, sunt descrise ca boala de reflux gastroesofagian. Principalele simptome sunt: dureri toracale, dificultăţi la înghiţire (disfagie), tuse uscată, răguşeală, «gât uscat», regurgitaţii alimentare sau acide, senzaţie de «nod în gât». Cei mai afectaţi sunt pacienţii cu obezitate, fumătorii, la care se adaugă şi alte riscuri asociate, hernia hiatală, sarcina, astmul şi diabetul zaharat”, explică dr. Cosmin Popa, medic specialist gastroenterologie.
În cazul în care alimentele stau un timp îndelungat în stomac, înainte de a înainta în intestin, adică golirea gastrică întârziată, riscul de a se produce refluxul conţinutului gastric va fi mai mare. În plus, o masă bogată va produce umplerea stomacului şi va creşte probabilitatea de a se produce reflux gastroesofagian prin relaxarea sfincterului esofagian inferior.
Cancerul de esofag, marea problemă
Deşi mulţi dintre pacienţi nu consideră că această afecţiune le-ar putea pune sănătatea în pericol, medicii susţin că ea poate produce leziuni la nivelul esofagului ce pot declanşa o formă de cancer foarte severă. „Multe persoane care au boala de reflux gastroesofagian simptomatică au esofag Barret, iar această afecţiune poate cauza cancer esofagian. De altfel, inflamaţia cronică a mucoasei esofagiene poate produce mai multe complicaţii: stricturi esofagiene, adică îngustarea cicatriceală a lumenului esofagian,ulcer esofagian, leziuni precanceroase. Este necesară o programare la medicul specialist dacă frecvenţa şi intensitatea simptomelor se accentuează”, completează medicul. Pentru depistarea bolilor de reflux gastroesofagian, pacienţilor li se recomandă o serie de investigaţii gastroenterologice menite să le depisteze: endoscopii cu şi fără anestezie, dar şi alte investigaţii gratuite menite să descopere bolile de reflux gastroesofagian sau să prevină instalarea lor în organism prin consultaţii, analize medicale de laborator, consiliere şi tratamente perfuzabile.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei