Dietele sărace în carbohidrați reduc incidența durerilor de cap

de Mirabela ȘERBĂNESCU Duminică, 11 Februarie 2024 158
Studii recente arată că dieta săracă în carbohidrați ar putea reduce incidența durerilor de cap. Cercetările au avut la bază efectele adoptării unei diete ketogenice, sărace în carbohidrați (cereale integrale, legume,
fructe neprelucrate sau minim procesate etc), care forțează organismul să ardă grăsimile în locul carbohidraților, observându-se că aceasta a redus semnificativ incidența migrenelor în doar o lună la grupul de studiu. Potrivit specialiștilor, prin reducerea numărului de carbohidrați, dieta favorizează producerea corpilor cetonici de către organism. În același timp, dieta ketogenică susține eficiența funcțiilor organismului, reducând numărul radicalilor liberi și inflamațiile sistemice, ce sunt asociate cu migrenele.
Ipoteza cercetătorilor este că interacțiunea dintre corpii cetonici și glucoza modificată poate duce la efectele terapeutice de reducere a episoadelor și a intensității migrenelor. Studiul s-a desfășurat pe parcursul a șase luni și a inclus 96 de femei cu migrene și care voiau să slăbească în același timp. Aproximativ jumătate dintre ele au urmat o dietă hipocalorică ketogenică timp de o lună, schimbată fiind ulterior cu una hipocalorică standard. Cealaltă jumătate a urmat pe tot parcursul studiului o dietă standard. În cazul ambelor grupuri s-a observat o reducere a episoadelor de cefalee, dar în cazul grupului care a beneficiat de dieta ketogenică, efectele benefice au fost mai pronunțate.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei