Foarte multe persoane au tartru, adică o acumulare de placă bacteriană, ce s-a mineralizat (întărit) pe dinţi. Acesta se poate forma la nivelul şi sub joncţiunea mucogingivală şi irită, de obicei, ţesutul gingival. Totodată, tartrul favorizează acumularea continuă a plăcii bacteriene, având o suprafaţă foarte aderentă, ceea ce în timp duce la afecţiuni grave, ca formarea cariilor dentare şi afecţiuni gingivale. Din păcate, acesta nu este numai o ameninţare pentru sănătatea dinţilor şi gingiilor, ci şi o problemă de aspect estetic. De ce? Fiind poros, susțin specialiștii, absoarbe şi se pătează uşor. Deci, dacă sunteţi fumător sau consumator de cafea/ceai, este foarte important să preveniţi formarea tartrului.
- Publicitate -
Spre deosebire de placa bacteriană, care este o peliculă incoloră, tartrul este un complex mineral, uşor de observat cu ochiul liber, iniţial la nivelul joncţiunii mucogingivale. Cel mai frecvent semn de tartru este culoarea gălbuie sau maronie a dinţilor şi gingiilor. Singurul mod sigur de detectare şi îndepărtare a tartrului este să mergeţi la medicul dentist. Pentru reducerea acumulării plăcii bacteriene şi a tartrului, este necesar un periaj corect, în special cu o pastă de dinţi antitartru, dar şi folosirea aţei dentare. Odată ce s-a format, acesta poate fi îndepărtat numai de un medic dentist, printr-un detartraj. Operațiunea constă în îndepărtarea tartrului de deasupra şi de sub joncţiunea mucogingivală, cu ajutorul unor instrumente speciale.