Epilepsia - ce poate declanșa o convulsie?

de Petruta RIDICHE Luni, 01 Mai 2023 122
Epilepsia este o afecțiune neurologică ce provoacă convulsii recurente. Medicii diagnostichează epilepsia în momentul în care aveți două sau mai multe convulsii fără altă cauză identificabilă. Convulsiile sunt de două tipuri, generalizate și focale.
Crizele generalizate afectează întregul creier. Crizele focale sau parțiale afectează doar o parte a creierului. O criză ușoară se recunoaște greu. Poate dura doar câteva secunde, iar persoana poate rămâne trează în timp ce se întâmplă. Crizele convulsive mai puternice pot provoca spasme și contracții musculare incontrolabile. Ele pot dura de la câteva secunde la câteva minute și pot genera confuzie sau chiar pierderea cunoștinței. După aceea, este posibil să nu aveți amintiri despre o criză.
La momentul actual, nu există niciun remediu pentru epilepsie, însă poate fi gestionată cu medicamente și alte strategii.
Convulsiile sunt principalul simptom al epilepsiei. Acestea diferă de la persoană la persoană și în funcție de tipul de convulsii.
O criză conștientă focală nu implică pierderea cunoștinței. Simptomele includ modificări ale simțului gustului, mirosului, văzului, auzului sau atingerii, amețeala, furnicături și zvâcniri ale membrelor. Iar crizele focale inconștiente implică pierderea cunoștinței. Alte simptome includ privirea în gol, lipsa de răspuns și efectuarea de mișcări repetitive. Crizele generalizate implică tot creierul, iar subtipurile includ convulsii de absență, crize tonice, crize atone, clonice, mioclonice sau tonico-clonice.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei